středa 12. prosince 2018

Dýňový džem s pomerančem a zázvorem

Dýňový džem s pomeranči a se zázvorem jsem vařila už loni, kdy nám prodali místo sazeničky dýně hokkaido sazeničku dýně velkoplodé, a já nějak nevěděla, jak zpracovat, co se nám urodilo.  Výsledný výtvor sklidil nečekaný úspěch u syna, který letos už na kraji podzimu poptával, jestli ten džem uvařím letos znovu. Situaci mi trochu zkomplikovalo počasí - v těch vederech, co v létě panovala, a především díky suchu, dýně velkoplodá letos urodila jednu dýničku ve velikosti trochu většího tenisáku. To tedy na džem rozhodně nebylo...


Nicméně nám letos jako hokkaido prodali skutečně hokkaido a to se navíc ukázalo jako vedro- i suchoodolné, takže urodilo několik slušných kousků. Zvolila jsem tedy náhradní řešení a jako základ pro džem jsem použila dýni hokkaido, díky čemuž jsem nevyrobila repliku loňského džemu, ale inovovanou novinku.


Suroviny
1 dýně hokkaido (cca 1 kg)
2 velké pomeranče
3 citrony
kousek zázvoru (cca 50 g)
300 g cukru
Gelfix
(použila jsem Gelfix 1:1, protože jiný neměli, ale asi vhodnější vzhledem k obsahu cukru byl 3:1)


Dýni jsem přepůlila, vydlabala semínka a nakrájela jsem ji na kostky, dala do kastrolu a přidala jsem oloupaný a nakrájený pomeranč. Podlila jsem vše trochou vody a nechala pomalu dusit - nejdřív pod pokličkou, později odkryté, aby se trochu opařila tekutina.  Když byla dýně měkká, tak jsem do ní přimíchala šťávu citronů a najemno nastrouhaný zázvor. Nechala jsem všechno malinko zchladnout a rozmixovala ponormým mixérem. Rozmixovanou směs jsem znovu přivedla k varu a dál postupovala podle návodu na želírovacím přípravku - tedy přidala jsem Gelfix rozmíchaný ve dvou lžících cukru a za stálého míchání nechala minutu provařit. Pak jsem přidala zbytek cukru a povařila dalších 5 minut. Hotový džem jsem plnila do  skleniček (bylo jich 8 o obsahu cca 200 ml) a ještě pro jistotu 10 minut sterilizovala.


Letošní džem  je chuťově trochu jiný než ten loňský - dýně velkoplodá je chuťově dost neutrální, takže v džemu nebyla skoro cítit a víc vynikl pomeranč a zázvor, zatímco hokkaido je chuťově výraznější, takže je v džemu její specifická chuť znát. Navíc mi díky použití ne úplně vhodného Gelfixu moc nezželíroval. Ale má nádhernou výraznou oranžovou barvu a chuťově marný taky není - bude ale spíš vhodný jako doplněk k sýrům nebo jako pyré do muffinů než na chleba s máslem. Jsem zvědavá, co mu řekne syn, který si půlku dávky odnesl.

20 komentářů:

  1. Ahoj,
    dýňový džem jsem nikdy neměla, vypadá moc pěkně. My doma s mamkou taky zavařujeme. Tedy ona zavařuje, já spíš krájím, čistím, loupu atd.:-D Recept je hezký, tak ho třeba někdy doma taky zkusíme:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, džem má trochu zvláštní chuť. Ale není nezajímavá.

      Vymazat
  2. Stáni, já dýně moc nemiluju už od dětství, ale tvůj džem vypadá lákavě. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já hokkaido "objevila" před dvěma roky - chutná mi pečená a pyré z ní jsem přidávala do muffinů. Tohle je třetí experiment...

      Vymazat
  3. Džem z dýně jsem ještě nedělala. Pomerančový ano. Takže třeba tento zkusím. Ten Tvůj vypadá dobře!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, chuť je taková zvláštně zajímavá. Ale barvu má fakt moc pěknou.

      Vymazat
  4. Stáni, dýňový džem jsem nikdy nejedla, ale vypadá krásně :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. U nás dělá dýňový džem babička a letos, když jsem pro ni právě Gelfix 3:1 sháněla, tak asi až v šestém obchodě ho měli. Tak nevím, jestli to je jenom náhoda nebo 3:1 všude nemají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, já si říkala, že nedostatek Gelfixu byl tím, že už bylo po zavařovací sezóně... Takže jsem sáhla po tom, co bylo)

      Vymazat
  6. Marcela - Nordic Passion13. prosince 2018 v 20:11

    Teda Stani, tak ten dzem vypada úžasně. Lákavě! M.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem na stará kolena marmeládičková, navíc mne potěší nevšední příchutě, což pomeranč a citron slibuje.
    Dýňový jsem letos měla od dceřiny tchyně a byl luxusní.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  8. Stáni, džem z cukety jsem nikdy nedělala a ani nejedla, ale věřím, že s pomeranči a citrony může chutnat skvěle. Vypadá výborně. :o)
    Hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tenhle je z dýně hokkaido, ale už jsem dělala i z cukety (byl na mém minulém blogu a byl taky docela dobrý) a z dýně velkoplodé (ten bych řekla, že byl nejleší)

      Vymazat
  9. Sluníčko ve sklínce. Džem vypadá opravdu úžasně.
    Marmelády ty já můžu.. ráda si recept ukládám. Moc děkuji a krásnou třetí adventní neděli ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
  10. Stáňo. já si nikdy nevzpomenu, že by z dýně mohl být i džem. A přitom už na pohled vypadá úžasně!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, můj první experiment byl z cukety - to jsem vyčetla někde na blogu. A když se nám pak urodila dýně, tak jsem si řekla, že z ní to půjde taky. A šlo.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)