úterý 4. prosince 2018

Adventní čajové potěšení

Adventní kalendáře... Ještě pamatuji dobu, kdy adventní kalendář, ze kterého se vylupovaly malé čokoládičky, byla novinka a stály se na ní v prodejnách cukrovinek fronty. Postupem let se adventní kalendáře rozmohly a dneska je dostanete ve všech možných provedeních a cenových relacích. Takže v adventních kalendářích můžete najít čokoládu, sušené ovoce, drobné hračky i luxusní kosmetické miniatury. Prostě každý si může vybrat podle chuti (a obsahu peněženky, protože cenově se pohybují od pár desetikorun až po několik tisíc). 
A v dnešní článku se můžete podívat, jaký adventní kalendář jsem si pořídila já ...


Každému, kdo mne už trochu zná, bude myslím jasné, že má volba padla na adventní kalendář čajový. Tedy vlastně tři čajové, protože jsem "musela" mít všechny, které slibovaly novinky do mé sbírky. Ale čajů není nikdy dost (no v naší domácnosti bych tahle slova neměla vůbec říkat - máme čaje skoro všude) a hlavně tři adventní kalendáře jsou pro mne, která miluje krabičky s překvapením, trojnásobné potěšení při každodenním vybírání sáčků pro příslušný den.


Velký kalendář od německé firmy TeeGschwendner obsahuje v poměrně velkých čtvercových sáčcích vzorky sypaných čajů. Jde o běžně prodávané sáčky, jen jsou nastrkané do očíslovaných okének. TeeGschwendner prodává  kvalitní čaje, takže tomu odpovídá i cena - kalendář stál 550 Kč. Ale obsah jednoho sáčku vystačí na cca 0,5 až 0,75 l  opravdu dobrého čaje.


Menší čajový kalendář je také od firmy TeeGschwendner. Tvoří ho krabička s vánočním motivem a vysouvacím dnem ze kterého se jednotlivé sáčky vytahují. I v tomto případě jde o běžně prodávané sáčky z produkce firmy, které nemají žádný speciální vánoční design. Obsahem sáčků jsou tentokrát nylonové pyramidové sáčky, jejich obsah má ale kvalitu sypaného čaje.Cena kalendáře je 380 Kč a z jednoho sáčku uvaříte  cca 0,25 až 0,4 l  čaje.  



A poslední, nejmenší čajový kalendář je od firmy Sonnentor. Speciální vánoční kabátek má nejen krabička, ale  každý sáček je označen číslem příslušného dne. Navíc tahle firma (k velké potěše všech sběratelů) pravidelně výtvarné řešení sáčků mění. Letos vytvrořila ryze českou verzi, na které jsou obrázky zvířátek a krátké (mírně infantilní) veršovánky.   Čaje už samozřejmě jsou z běžného sortimentu firmy. V tomto případě jeden sáček čaje vystačí na hrneček o obsahu 0,2 až 0,25 l a také cena je nižší - 115 Kč.


Kalendáře jsem koupila ve firemních prodejnách obou firem v Praze - TeeGschwendner ji má ve Vodičkově ulici, Sonnentor v ulici Jindřišské. A všechny kalendáře obsahují nejrůznější druhy čajů - černé, zelené, ovocné, rooibos i nějaké bylinky. A jak v běžném roce preferuji čaje černé a zelené, tak mé adventní pravidlo je, že si uvařím a vypiju vše, co v kalendáři najdu - i třeba čaje dochucené pepřem a kardamonem, kterým se jinak vyhýbám. 
A to je konec o mém adventním čajování, kterým si zpříjemňuji čekání na Vánoce. Příští rok se můžete inspirovat a pročajovávat se adventním časem se mnou.



30 komentářů:

  1. Stáni, tomu říkám skvělé "čekací kalendáře ". Znám Sonnentor, kupujeme celkem pravidelně v Brně.
    Moc chválím, že konečně dostali rozum a i když veršovánky jsou dětské, tak konečně české. Vadí mi, že je to firma z Čejkovic a sáčky má popsané v němčině.
    Jejich čaje jsou ale v naší rodině TOP.
    Tak ať ty voňavé adventní dny jsou co nejhezčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že začínali hlavně s vývozem do Rakouska a SRN, tak proto ta němčina a angličtina na sáčcích (krabičky mají české popisky už dlouho), ale teď už pár řad má i české sáčky (novoroční čaje, čaje k výročí firmy) - asi jak se víc rozmáchli v Čechách.
      I já tobě přeju krásné a klidné adventní dny

      Vymazat
  2. Stáni, to je neskutečné, kolik čajů je vlastně na trhu, viď?
    Ať si všechny vychutnáš v klidu a pohodě :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, čajový trh je nepřeberný (čajový sběratelé o tom něco vědí ... :-D). Jinak mne dneska kalendáře pobavily - pokouší se o mne nějaká viróza a ráno jsem z jednoho kalendáře vylovila čaj "Knedlík v krku" a z druhého "Nachlazení" (jen třetí můj zdravotní stav ignoroval a poskytl mi zelený čaj s broskví)
      I já tobě přeju klidné dny.

      Vymazat
  3. Přeji krásný adventní čajový čas:)))
    Já mám připravené japonské čaje pro Ježíška;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a přeji i tobě hezké dny. A japonské čaje budou určitě moc pěkný dárek.

      Vymazat
  4. Stáni, krásné kalendáře. Užij si s nimi každý den adventu. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky.Užívání Adventu mi hatí jakési nachlazení, díky kterému mi teče z nosu. Snad to čaji rozeženu ;-)

      Vymazat
  5. Měla jsem v plánu psát článek o "jiných" adventních kalendářích, ale listopad byl hektický a na článek nebyl čas. Jeden z tipů byl právě na čajový :-) A na tebe jsem přitom myslela, Stani.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, ty jsi psala loni o kosmetickém, ne? Já na ty kosmetické koukala taky - ráda bych vybalovala překvapení, ale nechci se zahltit kosmetikou - ještě mám v koupelnové skříňce kam sahat.

      Vymazat
  6. Vůbec se Stáňo nedivím, že tě uchvátily čajové adventní kalendáře, ty sběratelka čajových přebalů. Znám z uvedených jenom Sonnentor a ty mi vždy velmi chutnají.
    Přeji ti pohodové posezení u dobrých čajů.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, ty TeeSchwendery jsou taky moc dobré, zdají se mi ještě lepší než Sonnentor. V ovocných jsou kousky ovoce, v zelených celé čajové lístky...
      Užij si taky Advent - myslí, že i u tebe na nějaké čaje dojde :-)

      Vymazat
  7. Stáni, úplně jsem dostala chuť... Vypadají moc krásně!
    Tak si hezky popíjej!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak se mi líbí - mám je vystavené na skříňce a chodím každý den vytahovat novou "porci". Teď zrovna dopíjím poslední kousek...

      Vymazat
  8. Ano,ten sonnentor mám. Je fajn, že je to v češtině, mám ráda český advent i vánoce 😉 snad už je zdraví lepší, ať jsi brzo fit!
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  9. Ilono, znáš to s rýmou - neléčená 7 dní, léčená týden... Právě jsme zrušili plánovaný víkend v Mariankách (v posteli můžu ležet doma, na to si nemusím platit hotel ;-)). Snad nám to vyjde v lednu

    OdpovědětVymazat
  10. Pokud jsi sběratelka čajů, písni mi na můj mail macekie@email.cz svou adresu Stáni, pošlu Ti Irský čaj. Třeba Ti to udělá radost a o tom také advent je, ne? Děkuji za komentář u mne a přeji brzké uzdravení. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, to jsi hodná - adresu pošlu. A čaj mi určitě udělá velkou radost..
      Krásné adventní dny v dalekém Irsku

      Vymazat
  11. Čajový kalendář jsem si předloni vyrobila :) čaje od Sonnetoru znám a majir v nabídce boží příchutě! Já mám letos perníčkový kalendář :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, pro mne jsou na těch čajových kalendářích zajímavé i ty přebaly - v jednom kalendáři je 24 kousků, každý jiný. To to do sbírky přibývá....

      Vymazat
  12. O čajaři jsem také přemýšlela, ale nakonec mám kalendář s čajovými svíčkami, kosmetikou a pak s čokoládkami na kterém jsou obrázky od Josefa Lady. :-) Lada pro mě k té vánoční době tak nějak patří :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, i takový adventní kalendář by se mi líbil. Ale kvůli sběratelské vášní dostal předost čaj ;-)
      Hezký večer

      Vymazat
  13. Marcela - Nordic Passion6. prosince 2018 v 18:55

    Takový adventní kalendář by mě taky potěšil:). A ten sencha zelený bych si dala hbed. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, senchu mám taky ráda. Dneska jsem vytáhla mimo jiné černý čaj s příchutí karamelu a ten mi tolik "nejede".
      Klidný večer

      Vymazat
  14. Líbí se mi všechny tři, ale přece jenom ten největší, z kterého si to člověk může vyloupnout z těch okýnek je mi nejsympatičtější :) A kdybych někde u nás na čaje TeeGschwendner narazila, tak bych je určitě vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, ten velký kalendář je opravdu hezký a čaje moc dobré (ovocných jsou docela velké kousky ovoce). Tahle značka má prodejnu v Praze ve Vodičkově ul., o jiné nevím. Ale myslím, že mají i e-shop, takže kdyby tě ty čaje zlákaly příští rok, můžeš si ho objednat.
      Pěkný večer

      Vymazat
  15. Ahojky,
    já miluji adventní kalendáře. I když už jsem celkem velká holka (je mi 31 a už několik let bydlím sama), tak mi mamka každý rok připravuje speciální adventní kalendář, kde jsou různé drobnosti. Pokaždé vymyslí jiný systém (pytlíčky, krabičky, taštičky z ruliček od toaletního papíru atd.) a připravuje ho pro mě tak od mých 13 let:-) Já si sama kupuji ty kosmetické kalendáře (budu o nich ještě psát:-) a letos jsem koupila jeden speciální kalendář pro kočky (Frankie ale nechápe, že jedno políčko na jeden den, takže včera vyžral okénka až do pondělka:-D) a čajový kalendář z DM pro babičku a pro tátu. Jeden čajový jsem si letos vzala i pro sebe, abych více pila čaje. Aby to mamce nebylo líto, tak už jí několik let vyrábím taky adventní kalendář, kde má různé drobnosti (sladkosti, papírnictví, kosmetika atd.). Takže jak je vidět, u nás doma adventní kalendáře letí:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, takové kalendáře od někoho s láskou udělané jsou nejhezčí. O kosmetickém kalendáři jsem taky uvažovala - letos se jich vyrojilo fakt hodně. Ale nakonec jsemsi řekla, že mám kosmetiky ještě dost...
      Pěkný den

      Vymazat
  16. Odpovědi
    1. To teda jo. Ale zvládla jsem je do Vánoc fakt všechny.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)