Když jsem z říjnového Brandnooz boxu vylovila dvě plechovky Bonduele se strouhanou zeleninou (jedna s mrkví, druhá s celerem), rozhodla jsem se je hned využít. Původně jsem plánovala pomazánku, ale na první pokus se mi to nějak vymklo a k večeři byl nakonec salát.
(Ale na pomazánku nakonec došlo taky)
Suroviny (2 porce)
200 g strouhané mrkve (já použila konzervovanou Bonduelle)
200 g strouhaného celeru (já použila konzervovaný Bonduelle)
3 - 4 lžíce majonézy
3- 4 lžíce bílého jogurtu
hrst nahrubo sekaných vlašských ořechů
sůl, pepř
Postup by snad nebylo třeba ani popisovat - všechny suroviny smícháme v misce, dochutíme (pokud použijeme syrovou zeleninu, tak to možná bude chtít kromě soli a pepře i trochu citronové šťávy). Podáváme s bagetkou nebo jiným pečivem.
Já míchala ve dvou miskách, protože manžel nerad vlašáky, zato si žádal větším množství majonézy než já.
Ahoj,
OdpovědětVymazatdoma děláme pomazánku s podobným postupem, jen tam asi dáváme většinou tatarku, protože majonézu moc nekupujeme:-) Mně to chutná (k překvapení všech). Dávám ji na jednohubky s nějakou klobáskou a je to mňamka:-D
Hanka z ciculka.cz
My zas doma většinou nemíváme tatarku :-). Já byla překvapená, že to chutnalo manželovi - on na věci, ve kterých převažuje zelenina někdy moc není.
VymazatJá právě taky na zeleninu moc nejsem. Léta byla tatarka asi největší přísun zeleniny v mém jídelníčku. Teď je to už jiné, dost se to zlepšilo a občas překvapím i sama sebe:-)
OdpovědětVymazatHanko, já mně se postupně lety různě měnily chutě (kdysi jsem považovala třeba ovesnou kaši za hnus, dneska je to moje oblíbená snídaně ;-))
VymazatStáni, taková pomazánka - salát by chutnala i u nás doma. :)
OdpovědětVymazatMěj pěkný den.
Petra
Petro, já ho plánuju příležitostně zas udělat, chutnal nám oběma.
VymazatStáni, u nás se zelenina jí hodně v jakékoliv podobě. A salátek by nám určitě chutnal. Měj pěkný pátek.
OdpovědětVymazatMarti, my s manželem každý "válčíme" s jinou zeleninou (já třeba nerada tepelně upravené zelí), ale na tomhle jsme se zrovna shodli.
VymazatJen s malými obměnami to znám jako "salát Heleny Růžičkové" (mrkev, celer, česnek, jogurt, trocha majonézy, citronová šťáva, sůl a pepř). Dělám ho hlavně v zimě, kdy klasická salátová zelenina není nic moc.
OdpovědětVymazatPlechovku si myslím parádně zužitkovala.
Hezký den, Stáňo! Helena
Heleno, no já tušila, že neobjevuju Ameriku :-D. A přidat česnek je dobrý nápad.
VymazatHezký den i tobě.
Taky podobnou dělám doma :) vůbec jsem netušila, že se dá koupit mrkev a celer už nastrouhané :O majolku tam pro odlehčení dávám light :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, já to, že se dá koupit nastrouhaná zelenina v plechovce, netušila taky až do té doby, než mi v Brandnooz boxu dorazila domů
VymazatMnam, tak to je presne to, co bych si ted rada dala. M.
OdpovědětVymazatMarcel, už není :-D.
VymazatDělám pravidelně z čerstvé zeleniny :-)
OdpovědětVymazatEvo, já příště určitě sáhnu po čerstvé mrkvi. Celer se možná bude hodit konzervovaný - u nás mívají děsné hlavy a já ho jinak zas tolik nepoužívám.
VymazatSkvělý tip na rychlou večeři :) Vypadá to dobře:)
OdpovědětVymazatRychlé to fakt je, zvlášť když si člověk ulehčí práci strouhanou zeleninou z plechovky :-)
VymazatJá mám strašně ráda salát z jablka a celeru a jogurtem nebo tvarohem, skořicí a arašídovým máslem! :D Ale tento taky nemusí být vůbec špatný:)
OdpovědětVymazatTerko, kombinace jablka a celeru by mohla být taky dobrá, někdy to zkusím
VymazatDělám pravidelně, nejméně dvakrát v měsíci. Celer je totiž špičková zelenina, která odvádí přebytečnou vodu z těla ven. Jen by měl být čerstvý, pak se člověk vyčůrá ze všeho špatného.
OdpovědětVymazatNepoužívám majonézu, pouze bílý jogurt, nemám postavu na takové prasárničky.
Věřím, že s různými obměnami člověk dosáhne delikátních chutí, každý dle svého a všem přeji dobrou chuť.
Simi, já s čerstvým celerem musím být opatrná - mám na něj trochu alergii... Já se majonéze úplně nevyhýbám, i když bych možná měla... (nejsem žádná Twiggy)
VymazatOd pozdimu do jara dělám podobnou variantu tohoto salátu poměrně často. Na "zálivku" používám bílý jogurt s troškou tatarky. Děkuji za připomenutí, o víkendu si ho udělám.
OdpovědětVymazatRáďo, kombinace tatarky s jogurtem asi taky není špatná varianta. U nás se v lednici ale tatarka vyskytuje spíš ojediněle, tak jsem sáhla po majolce.Tak dobrou chuť k salátu.
VymazatJá tyto ingredience nemusím, ale za to naši by to zbožňovaly, tohle milují. :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Kate, já celer taky nějak extra nemiluju, ale v téhle kombinaci mi chutnal.
VymazatStáni, já bych ho určitě ochutnala a asi by mi i chutnal, ale doma by ho nejedli. Mrkev a celer to ne, to není klobáska. :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. D.
Dášo, manžel kupodivu neprotestoval :-)
Vymazat