pondělí 20. června 2022

Horní Blatná a skály Na Strašidlech

V dnešním článku se ještě vrátím k našemu výletu  z Horní Blatné na Blatenský vrch  - přesnějí k místu, odkud jsme vycházeli, a k prvnímu zajímavému místu na naší trase. Ostatně jsem vám to v minulém článku slíbila.
 


Město Horní Blatná vzniklo v polovině 16. století jako horní město. V jeho okolí současně vznikaly  první štoly a hutě a začala rovněž výstavba tzv. Blatenského příkopu, který dále přispěl k rozvoji hornictví a hutnictví. V 17. století došlo souhrou poklesu těžby cínu a dopadů pobělohorské protireformace k odchodu řady horníků (kteří byli luteráni) do Saska, kde položili základy nového horního města Johanngeorgenstadt. Těžbu cínu pak nahradila těžba kobaltových rud a stříbra, jejímu zániku pak  došlo v polovině 19. století. Zdrojem obživy se stalo zejména lesnictví,  rukavičkářství a výroba plechového nádobí.  Další rozvoj města pak ovlivnily i obě světové války, zejména 2. světová válka, po jejímž skončení došlo k odsunu zdejšího německého obyvatelstva. 

Kostel sv. Vavřince

 
Interiér kostela je focený přes prosklené (a zamčené) dveře - na kvalitě je to bohužel vidět

 
 
 

 

 
Skály Na Strašidlech, oficiálně Jindřišské skály, najdeme necelé dva kilometry od Horní Blatné. Jsou tvořeny   skalními výstupy tvarovanými mrazovým zvětráváním, díky kterému tvoří tzv. mrazové sruby, jejichž výška dosahuje až 20 m. A za úplňku tu prý straší 😏 - kdysi dávno tu prý dva bratři našli  valoun stříbra, jenže se nemohli  dohodnout, jak si mezi sebou cenný nález rozdělit a pohádali se. Když pak jeden z nich druhého proklel, propadli se oba do pekla. Od té doby je prý za úplňku stále slyšet ozvěna jejich hádky. Jestli je to pravda nebo ne, to nevím, ale každopádně jsou skály velmi fotogenické a je odtud pěkný rozhled. 
 










A praktické postřehy na konec... Pokud budete chtít v Horní Blatné do muzea, počítejte s tím, že ve všední den funguje od 13 do 16 hodin, v sobotu a v neděli pak  od 10 do 16 hodin (takže my jsme měli smůlu - vyráželi jsme před desátou a vraceli se před pátou). Cesta na  ke skalám není značená, ale na náměstí je šipka a zabloudit  se myslím nedá (na mapku můžete kouknout u minulého, v úvodu zmiňovaného, článku).

 

 

20 komentářů:

  1. Stáňo, díky za parádní fotky i pověst. Ve slunci skály vypadají celkem neškodně 😀, ale po tmě, kdo ví…
    Měj příjemný den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky my jsme se tam pro jistotu vypravili za slunného dne :D
      Hezký den

      Vymazat
  2. Tak zase něco z míst, která neznám. Každá pověst má něco do sebe, takže za úplňku se skalám asi vyhnout :-))).
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, výlet do skal v noci nebude moc bezpečný nikdy :) a ani tam nemusí strašit.
      Hezké letní dny

      Vymazat
  3. Tato města neznám, ale vypadá to tam moc hezky! Skály a přírodu přesně jako na fotkách miluji. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta pověst je velmi zajímavá, těžko říct zda je to pravda či ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pověsti, které se vztahují k různým místům, ráda.

      Vymazat
  5. To jsou tak krásná místa :). A ty pověsti jsou vždy takové zajímavé :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tam moc hezky (a nikde v podstatě ani živáčka)

      Vymazat
  6. Vija
    Hezký výlet a pěkné fotky. J

    OdpovědětVymazat
  7. Máme tady tolik krásných míst.....já jedu s dcerou na 3 dny do Prahy ( potřebujeme oddech od svých chlapů :-)) Moc se tam těším...Praha je tak krásná, i když tam člověk je xkrát, pořád nachází nové a nové zákoutí.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, Praha umí překvapit i mne a to tu žiju spoustu let (a navíc pracuju v centru). Tak si to s dcerou v Praze užijte

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, krásné fotky krásných míst:-) Těším se na další cestovatelské články.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, cestovatelské články pro nějakou dobu asi končí. Sice budu mít pár dnů dovolené začátkem července, ale to budeme na chalupě (a zřejmě valná část bude věnována pracem kolem ní). Jinak Krušné hory jsou bezva.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. O tomto místě jsem ještě neslyšela. My teď po Česku spíše cestujeme v rámci rodin/ svateb a za golfem...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony Krušné hory nejsou ještě tolik turisticky objevené jako třeba Šumava nebo Krkonoše. A Na strašidla navíc ani nevede turistická značka :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)