pondělí 13. června 2022

Důl Mauritius

 Na první den naší dovolené předpověď trochu strašila možností deště, tak jsme si naplánovali prohlídku dolu Maurititus - že se třeba před deštěm schováme. Chtěli jsme se tam podívat už při předchozím pobytu v Krušných horách, jenže to jsme tu byli na v říjnu a to už bylo po sezóně. Takže tentokrát to konečně vyšlo.
 

 
Důl Mariritius je zaniklý cínový důl nedaleko Abertam. Těžilo se tu od 16. století až do čtyřicátých let století minulého. Nejprvne těžba probíhala z povrchových jam, později se zde začaly hloubit šachty, a to až do hloubky kolem sta metrů.  Na začátku tohoto století byl důl prohlášen národní kulturní památkou a  je součástí Hornické krajiny Krušnohoří, kter v rámci projektu Hornická krajina Krušnohoří. Zpřístupněna je jedna z jeho nejstarších štol - štola Kryštof, ve které se zachovaly stopy původních způsobů těžby - jak ruční ražby, tak pomocí takzvaného sázení ohněm. Prohlídková štola je dlouhá asi 300 m a končí rozsáhlou dobývací komorou vysokou až 25 m. 







Vstup do štoly Kryštof


 
 
Schneppova pinka

Fotky přímo ze štoly se mi moc nepovedly, snad jen ta z dobývací komory je trochu lepší...
 
Po prohlídce štoly jsme se do Hřebečné vrátili krátkou procházkou  přes Schnepovu pinku (což je propadlina po dřívějším dolování cínu) a propadliny dolu Rote  grube.  Protože  tyhle horské louky mají svůj půvab a bylo by škoda se vracet stejnou cestou.A v Hřebečné už nás začal dohánět déšť, takže jsme místo plánované Horní Blatné zamířili zpátky do hotelu a zbytek odpoledne strávili v bazénu a s knížkou.
 






Právě nás dohnal déšť

A pár praktických informací na závěr... K dolu Mauricius se dostanete po naučné stezce buď z Abertam nebo až z Hřebečné (naši cestu máte na mapce níže). Na prohlídku je třeba se objednat předem - buď na webových stránkách nebo telefonicky (viz tady).  Vstupné je 200 Kč za osobu a prohlídka trvá asi  hodinu až hodinu a půl - záleží na počtu účastníku (my jsme měli štěstí a díky němu průvodce sami pro sebe, takže jsme trasu prošli za necelou hodinu). Na prohlídku vám půjčí holinky, pláštěnku a přilbu se světlem, ale vy se nezapomeňte dobře obléci - v dole je stabilní teplota  7°C. Pokud jde o občerstvení, tak u vchodu do štoly mají pivo a kiosek je u Rote grube (aneb Červené jámy).
 


 



24 komentářů:

  1. Krásné a zajímavé místo..jen manžela do podzemí nedostanu. Trpí klaustrofobií. Určitě to je zajímavě udělané.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáni, mně se fotky líbí. Zajímavé místo. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. Škoda, že mi těch fotek nevyšlo víc. Prohlídka byla, fajn, byli jsme rádi, že jsme tam vyrazili. Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Stáňo, podzemní prostory úplně nevyhledávám, tak jsem se ráda podívala na tvé fotky! Ty louky, to je nádhera!
    Užívej si dovču! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ty louky kolem Hřebečné jsou fakt úžasné - "áchala" jsem nad nim tentokrát i před dvěma roky, kdy jsme je viděli v podzimních barvách.
      Dneska se chystáme k Božímu Daru...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Toto místo neznám, ale vypadá to dost zajímavě. I když nevím, zda bych se ve štole nebála :-D Moc krásné fotky, udělali jste si krásnou procházku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta procházka přes louky byla moc hezká. A ve štole to bylo v pohodě, já taky nejsem bůhví jaký fanda stísněných prostor, ale tady mi to nevadilo.

      Vymazat
  5. Podzemí pro mne není to pravé ořechové. Ale ty louky...tak to zase jó!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, louky jsou tu teď nádherné. Musím se držet, abych nefotila každých deset metrů :)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Marcela Nordic Passion14. června 2022 v 15:39

    Hezký výlet, Stáňo, pro mě nevšední. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Podzemí ne, historie ano. Les,příroda to nemá chybu v každém ročním období. Bazén a pak kniha je krásná tečka na závěr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To podzemí bylo zajímavé. My máme primárně naplánované výlety, ale když počasí nepřeje, umíme se přiznpůsobit. Užili jsme si fajn odpoledne i tak :)

      Vymazat
  8. Zdravím turistku a přeji hezkou dovolenou. Fotky krásné. Díky za další tip na toulání naší vlastí.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    jako rodačka z Příbrami mám k dolům blízko, několik let jsem dokonce měla brigádu u nás v Hornickém muzeu. Ta velká komora se ti povedla moc pěkně vyfotit, hned bych tam taky šla:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my byli rádi, že nám to letos vyšlo. Předchozí dovolené tady byly podzimní a to už bylo po sezóně, tak se v dole už neprovádělo. Tentokrát to vyšlo a měli jsme výhodu, že jsme byli na prohlídce sami dva s průvodcem.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. To vypadá na super a zajímavý výlet :). My máme v blízkosti pár dolů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se do některé z historických štol (kousek odtud je ještě štola Johanes) chtěli podívat už před dvěma roky, ale to jsme byli v Krušných horách na podzim a už neměli otevřeno. Takže letos konečně :)

      Vymazat
  11. Tohle je moc pěkný výlet, prohlídky štol a dolů mě taky zajímají. Příjemná trasa, navíc takto okořeněná prohlídkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to zajímavé. A dělají prohlídku už pro "skupinu" dvou návštěvníků (my měli právě štěstí a průvodce sami pro sebe). A okolí Hřebečné je kouzelné.

      Vymazat
  12. V žádném dolu jsem ještě nikdy nebyla, takže jsem moc ráda, že jsem se do něj mohla podívat aspoň virtuálně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)