úterý 28. června 2022

Čajové okénko 27 - speciál Biogena

 Dnešní čajové okénko bude celé z jedné krabice, a to z čajové kazety od firmy Biogena. Zjistila jsem totiž, že firma pozměnila barvu a velikost loga na přebalech, což je pro sběratele změna významná. A navíc jsem tyto čaje měla naposledy při jejich zavedení na trh, což je tak dobrých 15 let (ono není zrovna moc čajů, které bych si kupovala opakovaně bez toho, že by výrobce nějakým způsobem pozměnil přebal).  A díky tomu tu taky bude čajů o něco více než je obvyklá pětice..
 
 
Jak už jsem psala, kazeta pochází z produkce firmy Biogena, což je česká firma specializující se na výrobu čajů. V jejím portfoliu jsou zejména čaje ovocné, velmi často v kombinaci s nějakou bylinkou. Čaje balí  do klasických krabiček po  20 ks,  ale nabízí i několik druhů různých kazet. Ta kazeta, kterou sem si pořídila já, obsahuje čaje z řady Fantastic tea, a to hlavně čaje ovocné, ale je tu i jeden černý a jeden zelený - celkem 8 druhů po 8 sáčcích balených v papírovém přebalu.  Kazeta stojí kolem 250 až 300 Kč, jednotlivá krabička pak kolem 70 Kč. K dostání jsou spíš v lékárnách nebo na e-shopech (z e-shopu jsem kazetu měla i já). Jeden sáček vyjde tak na 250 až 300 ml  čaje, ovocné čaje jsem zalévala vroucí vodou a  louhovala tak 6 - 10 minut (tady

Earl grey 

Složení: Černý čaj, aroma bergamot.
Tento čaj jsem nechávala louhovat jen asi 3 - 5 minut. Jeho nálev  je takový klasicky čajově  hnědý, ale bohužel mi vůbec nesedl chuťově (přitom mám čaje s bergamotovou silicí jinak ráda). Jeho chuť se mi zdála  divná,  vlastně jsem  v ní v podstatě necítila chuť bergamotu, ale jakousi zvláštní pachuť, která mi připomínala rozmáčený papír. Tohle asi bylo největší zklamání z celé krabice.

Green tea Jasmine

Složení: Zelený čaj ovoněný jasmínem
Čaj má žlutavý nálev a lehce voní po jasmínu, jehož chuť je patrná i v chutí - ne nějak výrazně, ale rozhodně tam cítit je, řekla bych, že je to tak akorát. Tento čaj jsem zalévala lehce ochladlou vodou (tak 80°C) a nechávala jsem ho louhovat podstatně kratší dobu - 2 - 3 minuty. Mimochodem, nějak jsem nepochopila, proč má tento čaj jediný sáček popsaný v angličtině ...
 
Červený pomeranč

Složení: Ibišek květ, jablko plod, šípek plod, pomeranč oplodí, ostružiník list, aroma, pomerančová šťáva.  
Tento čaj má světle červený nálev, je chuť je lehce nakyslá s nádechem po pomerančích. Pomeranče jsou cítit i v jeho vůni. 
 
Jahoda & Gingo
 
Složení: Ibišek květ, jablko plod, ostružiník list, ginkgo list , aroma, šípek plod, jahoda plod.
Čaj má jasně  červený nálev, jahodovou, byť lehce nakyslou, chuť  a po jahodách taky lehce voní. Ze všech ovocných čajů v kazetě mi přišel chuťově nejvydařeněnjši.
 
Borůvka & rakytník

Složení: ibišek květ, jablko plod, ostružiník list, aroma, rakytník plod, borůvka plod, šípek plod. 
Barva nálevu je hodně tmavočervená. Čaj lehce voní po borůvkách, ty jsou patrné i v chutí, která je lehce nakyslá.

Malina & Ostružina

Složení: Jablko plod, malina plod, ibišek květ, rooibos, aroma, ostružník list, ostružina plod - extrakt 
 Nálev tohoto čaje je červený a má nepříliš výraznou ovocnou chuť, která se mi zdála taková plošší a v níž jsem malinu cítila jen náznakem, po malinách ani nijak nevoněl. Celkově mne nijak moc nezaujal, čekala jsem od něj víc.
 
Lesní plody

Složení: Jablko plod, malina plod, ibišek květ, rooibos, aroma, ostružník list, ostružina plod-extrakt
Tento čaj je složením v podstatě totožný s čajem Malina & Ostružina, takže má rovněž  červený nálev, a nevýraznou takovou  neurčitou ovocnou chuť, ve které já jsem cítila borůvku (která ve složení není, ale možná to bylo aroma). Ani tento čaj nijak moc nevoní.
 


Pokud jste napočítali jen 7 druhů, tak počítáte dobře. V kazetě byl ještě ovocný čaj Jalbko & Echinacea, který jsem dala mámě, a zapomněla si nechat jeden kousek na ochutnání. 
Celkově bych  kazetu hodnotila jako průměrnou, není to nic pro čajové fajnšmekry. Ale určitě si své příznivce taky najde, hlavně asi mezi těmi, kdo pijí hlavně ovocné čaje. A sběratel, jako jsem já, ocení pohledné přebaly.   A z těch sedmi, které jsem ochutnala, mne zaujal nejvíc zelený s jasmínem (ten se mi dobře pije i studený) a z ovocných pak asi  ten jahodový.

18 komentářů:

  1. Stáni, já bych kazetu neocenila, ovocné čaje nepiju, ale možná by to byl hezký dárek. Přebal se mi moc líbí. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já vím, že u tebe pochodím tak maximálně s nějakým černým čajem :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Marcela Nordic Passion29. června 2022 v 9:15

    Tuto značku jsem už zahlédla, kdysi i pila, ale už nepamatuji chuť, u tebe nevychází moc příznivě, děkuji za informaci. Hezký den, Stáňo. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, u mne to mají ovocné a bylinkové čaje těžké ;-), protože ty nějak extra nemusím, ale tady zklamal i Earl Grey.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, před pár roky jsme měli doma kazetu. Byla myslím adventní, moc si nepamatuji, jaký dojem na nás udělala. Obaly byly určitě jiné, tak už to nějaký čas je.
    Děkuji za tvou recenzi a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Biogena určitě vánoční kazetu měla už před lety, myslím, že jsem o ní dokonce psala na svém starém blogu článek. A přebaly byly laděné vánočně, resp. zimně.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  4. Od Biogeny jsem měla zatím jen asi dva ovocné čaje, už ani nevím příchuť, ale byly celkem dobré. Určitě zkusím i další. Teď jsem si oblíbila čaje od Apothéky, i když jsou ovocné, nejsou tak kyselé, tak ty mi sedí :) Krásný den, Stáni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, mně docela chutnal ten jahodový, ale já obecně ovocné čaje nijak moc nevyhledávám. Kazetu vypije manžel s mámou, ti mají ovocné čaje raději. Já jsem jen "okoštovala" :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáňo, čaje znám, ne z názvu, ale právě dle obalu a vůbec bych neodhadla, že je to česká výroba. Jasmínový mě nejvíce zaujal.☺ Každopádně tuto kazetu bych volila třeba jako dárek.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, mně jasmínový chutnal nejvíc, já mám zelené obecně výrazně radši než ovocné.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Moje kamarádka pracuje ve firmě, která vyrábí bio potraviny, zdravější potraviny, ale také právě čaje Biogena, tudíž jako dárek k Vánocům, narozeninám od ni dost často dostávám takovéto "boxy", souhlasím s tím, že to není úplně pro čajové fajnšmekry, ale špatné nejsou.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biogena má těch dárkových krabic v nabídce několik. Řekla bych, že jejich čaje jsou takový standard, když se člověk potřebuje napít, není to na vychutnávání... Já si ostatně na ovocné čaje nepotrpím, takže většinu kazety vypije manžel.

      Vymazat
  7. Měla jsem nějaké vzorky přiložené v časopise. Byly to čaje ovocné a ty já zrovna moc nemusím. Díky za tvoje čajové recenze. Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to jsme na tom s ovocnými čaji stejně .)
      Hezký první prázdninový den :)

      Vymazat
  8. Z Biogeny taky nebývám nijak odvařená, přitom je to škoda, české značky podporuji ráda a cenově to není žádná Jemča...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to byla taková houpačka - něco dobrý, něco se nepovedlo... Ale třeba jejich čaj s mangem a růží nebo hruška a yerba maté jsou fajn.

      Vymazat
  9. značku čajů vidím prvně, ale rozhodně bych ji ráda vyzkoušela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od této značky doporučuji spíš řadu Majestic (černé krabičky), ta mi přišla lepší. Třeba čaj Mango a růže mi chutnal hodně.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)