sobota 15. ledna 2022

Zbořený Kostelec

Zbořený Kostelec je zřicenina hradu, který nechal ve 13. století pravděpodobně  postavit Václav II. Postupně ho vlastnilo několik majitelů, vedle Karla IV. třeba i loupeživý rytíř Kuneš Rozkoš z Dubé. Jeho posledním majitelem byl Zdeněk Konopišťský ze Šternberka, který se však později postavil proti králi Jiřímu z Poděbrad, a tak královské vojsko roku 1467 hrad dobylo a úmyslně zbořilo. Nato, že hrad je pobořený přes půl tisíciletí z něj toho nezbylo tak úplně málo.
Zířcenina je  nedaleko Týnce na Sázavou, tedy kousek od Prahy. Dá se sice zaparkovat u silnice přímo pod hradem, ale my jsme si vybrali trochu delší trasu.


 
Východiskem našeho výletu byla vesnice Čakovice, kde se dá pohodlně zaparkovat u místního fotbalového hřiště. Odtud jsme vyrazili po zelené turistické značce. Vystoupali pod vrcholek kopce Čížov a odtud jsme  už klesali směrem ke hradu, ke kterému vede ze zelené krátká odbočka. Stále po zelené jsme pak došli až dolů k Sázavě. 
 






 
Po poměrně nové lávce jsme přešli ve vesničky Zbořený Kostelec v naději, že bude otevřená místní hospoda. Nebyla, takže jsme se vrátili na rozcestí pod hradem a po červné vyrazili do kopce směrem na Dolní Požáry. Na rozcestí U Ledin jsme se pak dali po modré, která dál stoupala až na rozcestí Pod Gryblou. A odtud jsme už jen klesali až k silnici, po které jsme došli zpět k autu.
 





Celkem jsme ušli  12 km a překonali  jsme asi 370 výškových metrů.
Trasa vedla většinou po polních a lesních cestách (občas rozježděných po těžbě, protože i tady řádí kůrovec), jen v okolí  Horních Požárů jsme kus šli po lesní asfaltce a u Čakovic po silnici (kde byl trochu provoz). Možnost občerstvení je jen ve Zbořeném Kostelci v hostinci U Holubů (který má v zimě turisticky nepřívětivou provozní dobu od  17 hod.).





33 komentářů:

  1. Stáňo, o Kostelci vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Děkuji za všechny informace a fotky.
    Trochu to vypadá na zánik vesnických hospod...
    Měj pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, oni mají provozní dobu evidentně přizpůsobenou místním (od 17 do 22). Turistika v mimosezóně má i své stinné stránky - my jsme zvyklí ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  2. tohle místo neznám, ale moc se mi líbí na fotkách i ta ponurá atmosféra :) má to své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ponurou atmosféru nejvíc dělají ty opadané stromy. Touto dobou příroda barvami zrovna nehýří, takže je taková smutná.

      Vymazat
  3. Vidíš, tady jsme asi nikdy nebyli. Zřícenina působí zajímavě.
    Ty hospody jsou problém, jak není kde se na chvíli ohřát a odpočinout si, moc se nám na delší trasy v zimě nechce.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, od vás je to daleko a tohle je taková "lokální" zřícenina, která není nijak známá. My jsme na zavřené hospody docela zvyklí (jezdíme na dovolené hodně mimo sezónu), ale tady jsem doufala, že by v sobotu po obědě mohlo být otevřeno.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Vůbec jsem o obci Zbořený Kostelec neslyšela, takže jsem si se zájmem Tvůj příspěvek přečetla i fotky prohlédla. Mne vždycky fascinuje,že se -i když jen torza hradů- tak dlouho zachovala.
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tady toho zbylo docela dost, na jiných zříceninách už jsme taky viděli (ne spíš skoro neviděli) třeba jen zbytky příkopů ;-). Já mám tenhle typ zřícenin jako výletní cíl ráda
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    toto místo neznám, tak jsem si výlet užila s tebou aspoň pomocí článku:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že se ti můj výletní report líbil.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Krásná procházka, místo neznám, škoda, že je tak daleko :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, tohle zrovna není moc známá zřícenina a od vás je to fakt daleko.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni, Kostelec neznám a s hospodami a jejich otevírací dobou nedobou mimo sezonu jsem se setkala. Na naší první dovolené s přítelem jen ve dvou, když jsme byli v Krumlově, sehnat restauraci bylo dosti omezenější než v létě a to nejen tam. Pak i při výšlapu na Šumavě všechny kiosky zavřené. Přeci jen v zimě je lepší má-li se člověk čím zahřát a co dobrého pojíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, mimo sezónu to holt bývá s hospodami kříž. Tady jsem trochu doufala, že budou mít v sobotu odpoledne odevřeno. Zvlášť když teď je od parkoviště pod hradem k vesnici lávka přes řeku (kdysi nebývala).

      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáňo, pěkná procházka v novém roce. Škoda, že není sníh, hned by to bylo kouzelnější.
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, se sněhem by to bylo hezčí. Ale taky by byla cesta hůř shůdná, někde to bylo docela strmé a klouzalo to i po blátě (taky jsem zahučela do šípkové křoví :D)
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Krásné fotky, vypadá to moc hezky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám takovéhle zříceniny ráda - jako cíl výletů je volíme docela často, pokud jsou někde v okolí, kde zrovna jsme.

      Vymazat
  10. Stáni, tuto celkem zachovalou zříceninu neznám, takže jsem se ráda prošla s Tebou a těch 12 km obdivuji. Jsi nezmar.
    Přeji hezké dny nového týdne. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, my 12 km považujeme za kratší výlet ;-), ale musím přiznat, že tentokrát jsem ho v nohách cítila. Kondička šla přes Vánoce hodně dolů, do kopců jsem docela funěla ...
      Měj se krásně

      Vymazat
  11. procházka kam to neznám,hezké fotky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  12. To jste se teda parádně prošli. Fotky jsou skvělé, že bych hnedle vyrazila se projít, nebo někam na výlet :-) Mám tyto místa v přírodě moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky jsme si na výletě vyčistili oba po pracovním týdnu hlavu. Na to jsou procházky v přírodě bezva.

      Vymazat
  13. Moc hezké fotky. V Kostelci jsem nikdy nebyla, ale vypadá to tam moc hezky, tak doufám, že bych se tam jednou mohla podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba z Prahy se pod hrad dá dojet příměstským autobusem. A nebo dojet do Týnce nad Sázavou vlakem - odtud už to není daleko...

      Vymazat
  14. Moc hezké fotografie a velice zajímavé místo. V zimě je někdy lepší některá místa navštívit, protože jsou lépe vidět, zvláště pokud jsou na kopci, kde rostou listnaté stromy. Moc hezké místo Stáni. Děkuji za zajímavou reportáž a měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, jsem ráda, že se ti náš výlet líbil. A máš pravdu, že některá místa se v zimě líp fotí, byť třeba pak vypadají trochu smutně. Myslím, že zrovna tahle zřícenina se v létě bude mezi stromy víc ztrácet.
      Hezký den

      Vymazat
  15. Zříceniny nejsou můj šálek kávy, mám raději zámky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jezdíme na výlety hodně mimo sezónu a to jsou zámky většinou zavřené. A manžel navíc prohlídky zámků moc v oblibě nemá.

      Vymazat
  16. Každý tip na výlet na hrad, který není v zimním období zavřený, moc oceňuji. Tento vypadá pěkně. Na mapách vídám hrady hodně, občas i na nějaký zavítám, ale většinou jsou to zarostlé zříceniny, po kterých reálně skoro nic nezůstalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zříceniny jako cíl výletů ráda, takže na ně míříme často. Právě i proto, že dost často jezdíme na výlety mimo turistickou sezónu. Tahle zřícenina je navíc dobře dostupná z Prahy - ať už autem nebo busem (pod hradem staví autobus PID) nebo vlakem (Týnec n. S.).
      Jinak když vybírám jako cíl výletu zříceninu, tak na mapách.cz vždycky kouknu na fotky, abych pak nebyla zklamaná, že tam nic není ;-)

      Vymazat
    2. Přesně tak. Po pár zkušenostech to tak už dělám taky. :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)