středa 26. ledna 2022

Patricia Gibney - Andělé smrti

Nějak mne tento týden zahltila práce, takže článek o této knížce jsem měla nedopsaný v konceptech už od pondělí. Teď se snad dočká dokončení...
Knížku vybral manžel - výměnou za jinou, kterou jsme si k Vánocům nadělili vzájemně. Já jsem si tedy trochu přála novou Klevisovou, ale tu v knihkupecntví, kde manžel knížku měnil bohužel neměli. 


 
 
Případ se odehrává v několika zimních dnech  na přelomu roku 2014 a 2015  v malém irském městě. Začíná nálezem těla  uškrcené ženy v místním kostele. Pátrání po vrahovi se ujímá inspektorka Lottie Parkerová se svým týmem. A vypadá to, že pátrání nebude jednoduché - mrtvá neměla přátele, blízkou rodinu, zdá se, že žila jen svou prací na stavebním úřadě. Nedlouho poté se najde další tělo - tentokrát oběšený muž - nadřízený první oběti. Kromě práce na stavebním úřadě obě oběti spojuje ještě podivné nejasné tetování, které oba měli na vnitřní straně stehna. Mohou obě vraždy nějak souviset s činností stavebního úřadu a s povolováním jednoho z developerských projektů?  Nebo je spojuje něco z doby, ze které pochází jejich tetování? A dá se vůbec zjsiti, co to bylo? Lottie nezbývá než se ponořit i do minulosti a pátrat po událostech, které se staly před čtyřmi desítkami let. Vyšetřování ještě komplikuje nález těla mrtvého kněze a posléze i zmizení dvou chlapců. A také to, že se případ inpektorky Lottie začíná dotýkat  nemalo měrou i  osobně. 


 
Tato kniha je první ze série s inspektorkou Lottie Parkerovou. Ta nedávno ovdověla a stále se ještě pořád těžce vyrovnává se smrtí manžela, kdy ze začátku svůj smutek utápěla v alkoholu a i teď se ho občas snaží otupit prášky. A zrovna moc se jí nedaří skloubit roli matky tří dospívajících dětí s časově náročnou prací prací policejní vyšetřovatelky a svým buldočím zakousnutím do případu. Sympatická je zejména právě svým pracovním nasazením a snahou dotáhnout případ do konce, i když tedy musím říci, že bych uvítala i nějakého vyšetřovatele, který by nebyl zmítán traumaty vlastní minulosti, tak jako v tomto příběhu Lottie nebo v Bryndzových knihách Kate či Erika.
✦✦✦✦✦

 
 
Samotná knížka je napsaná v krátkých kapitolách, které jsou seskupeny do částí po jednotlivých dnech, ve kterých probíhá pátrání. Pokud se vrací do minulosti, jsou tyto části označeny datem a navíc psány kurzívou, takže se čtenář neztrácí v čase. Knížka se mi četla velmi dobře, byť téma, kterého se dotýká není rozhodně veselé. Sice mi na konci brada překvapením nespadla (jak předpokládá titulek na obálce), ale myslím, že další příběh s inspektorkou Lottie si určitě budu chtít přečíst.
✦✦✦✦✧
 
 
 
Anotace
V katedrále je nalezena zavražděná žena a o několik hodin později je objeven oběšený muž. Oba mrtví mají na vnitřní straně stehna stejné, amatérsky udělané tetování. Ti dva měli cosi společného, jenže co? Případu se ujímá inspektorka Lottie Parkerová a stopy ji zavedou do kláštera svaté Anděly, bývalého dětského domova, nešťastně propojeného s minulostí její vlastní rodiny. Zatímco si inspektorka začíná uvědomovat souvislost mezi současnými oběťmi a nevyřešenými dávnými vraždami, ztratí se dva dospívající chlapci. Lottie musí najít vraha dřív, než znovu zaútočí. Jenže nevystavuje kvůli pátrání smrtelnému nebezpečí i své vlastní děti? Napínavý, znepokojivě temný a do děsivých podrobností propracovaný thriller je skvělým debutem irské autorky Patricie Gibneyové a první knihou z nové detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou. Za jediný rok se prodalo přes milion výtisků knih z této série!
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2019, překlad Lenka Faltejsková, 384 str.


33 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další recenzi. Nezní to vůbec špatně.
    Zmiňuješ se o pracovním nasazení - neměla si být na dovolené? Nebo to pletu?
    Tak či tak, přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, dovolenou jsem měla mít jen jeden den minulý týden v pátek - plánovali jsme prodloužený víkend do Mariánek, ale manžela zradila záda, takže jsme nejeli nikam. Ale tenhle týden bych byla v práci tak jak tak.
      Měj se hezky

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další tvoje knižní okénko. Ráda jsem nakoukla. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Láká mne tvoje recenze, takže opět další položka do mého seznamu do knihovny.
    Měj hezké dny, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, tahle zrovna čeká v pořadí, dík za recenzi. Trochu mě děsí ten název. Já teda knížky už nekupuju, a je i zákaz obdarování.. A jen malé doporučení . nevím jestli jsem už tady nedávala, omluva, ale za mě top 2021 nový Hartl - 15 roků lásky. jestli si chceš pošušňat a nečetla jsi zatím. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já jsem o Hartla nečetla zatím vůbec nic, takže se poohlédnu v knihovně...
      My knížky kupujeme taky málo, ale na druhou stranu - jako narozeninový nebo vánoční dárek chybí málokdy. Přečtené ale většinou posouvám dál - buď výměnou nebo prodej, případně kninobudka.

      Vymazat
  5. Jak jsem již řekla, detektivky moc nemusím, ale poslední dobou mám na nějaké zálusk. Už jsem nějaké přečetla a asi jim přicházím na chuť :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pro mne jsou deketivky relax - takové pohádky pro dospělé...

      Vymazat
  6. maminka od autorky četla celou její sérii a byla spokojená :) věřím, že další díly se budou líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám si ty další díly série určitě přečíst, protože ten první se mi líbil

      Vymazat
  7. Děkuju za tip na knížku, vypadá zajímavě :) Ať to máš v práci zas klidnější :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, díky (dneska jsem dodělala jeden velký úkol, tak doufám, že pátek už bude volnější).

      Vymazat
  8. Kniha vypadá zajímavě, i když to není můj žánr, tak ji možná spíše doporučím jiným :) Pěkně napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za tip. Vaše recenze mě zaujala a na knihu, o které uvažují delší dobu, nalákala. 🙂
    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni, teda tohle mě vůbec neláká, přijde mi to už s vraždami lehce překombinované. S těmi detektivky máš pravdu, také bych ocenila nějakého, co nemá problémy s vlastní minulostí, no zároveň je máme skoro každý a třeba do detektivka někteří autoři promítají sami sebe nebo do jiných traumatizovaných postav. Jinak musím uznat, že jsi mě nalákala na Bryndzu, takže jsem si z poslední návštěvy knihovny jednoho přinesla :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, tak to jsem zvědavá, jak se ti bude Bryndza líbit :)

      Vymazat
  11. Kniha vypadá zajímavě, avšak je tam na mě až moc vražd, ovšem co jiného čekat od thrilleru. Já mám doma thriller Dítě ohně, ale netuším kdy na něj dojde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já čtu detektivky a thrillery poměrně hodně, takže asi jsem na mrtvoly zvyklá. A tady se nevražidlo nijak obludným způsobem, tady byly spíš obludné ty okolnosti z minulosti.

      Vymazat
  12. Stáni, děkuji za představení knížky, mě rozhodně zaujala, podobné detektivky a thrilery mám moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to byla nová autorka a musím říci, že mne zaujala.

      Vymazat
  13. Taky tuhle knihu mám, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak jsem zvědavá, jakou si u tebe přečtu recenzi :)

      Vymazat
  14. Zaujala mě anotace, a pak také tebou vyfotografovaný úryvek z knížky. Ta scéna s knězem je pěkně děsivá! Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale poptám se na ni příště v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, knížka se dotýká ne úplně pěkných momentů z historie církve...

      Vymazat
  15. Ahoj Stáni,
    dost jsi mě na knihu nalákala, podívám se po ní v knihovně, chtěla bych tam během února zaběhnout:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem zvědavá, jestli se ti bude líbít.
      Měj se fajn

      Vymazat
  16. Stano, zapletka nezni vubec spatne, tak budu zvedava i na dalsi podobne knizky. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, chystá se po dalších knížkách této autorky mrknout v knihovně. Až se tam tedy vyhrabu (zatím tu mám ještě dvě knížky půjčené od mámy)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)