pondělí 10. ledna 2022

Michaela Klevisová - Dům na samotě

  • Tentokrát vám nabízím už čtvrtý titul od české autorky detektivek a držitelky ceny za nejlepší detektivku roku. Autorka své čtenáře pokaždé zavede do trochu jiného prostředí - tentokrát to po Norsku, Beskydech, jihočešké vesničce bude vesnice kousek od Prahy... 
    Já jsem si knihu koupila už před Vánoci, když jsem nakupovala vánoční dárky, ale došlo na ní až mezi svátky.
     
     

      
    V lese nedaleko malé středočeské vesničky Smrčina je nalezena mrtvola mladé ženy. Oběť má ustřižený pramen vlasů a tím připomíná předchozí dvě vraždy, které se odehrály v Praze. Právě kvůli této podobnosti případ začíná místo místních kriminalistů vyšetřovat pražská kriminálka - policejní komisař Josef Bergmann a členové jeho týmu Sylvie a Adam.  A přesto, že   zdánlivě lidé na malých vesničkách vidí skoro do talíře, jsou i tady malá tajemství, která měla zůstat skrytá, vztahy, o kterých se neví... A tak se kriminalisté postupně snaží proniknout do vztahů mezi místními obyvateli. Ti tvoří pestrou a nesourodou směsici -  majitel dostihových stájí, kterým se zrovna nevede, jeho dcera s problematickou pověstí a nemanželským pubertálním synem, stájnice Renata, která tak trochu čmuchá okolo sebe, výtvarnice Nela, která se právě rozešla s přítelem a zůstala sama ve starém mlýně, hostinský, který provozuje místní hospodu  a taky nelegální sázky na dostihy a jeho žena, která se nevyrovnala s tím, že před lety zmizel její syn, a trochu pije, bohatý manželský podnikatelský pár, kde on prožívá milostný románek ... Mohl někdo z nich mít motiv zabýt dívku, která se do místních stájí přišla ptát po práci? Než se kriminalisté ve spleti vztahů a možných motivů stačí zorientovat, dojde k další vraždě. Jeji obětí je opět žena. Přesunul sem své řádění pražský sériový vrah? Nebo je všechno jinak?
     

     
    I v této knize věnuje autorka hodně protoru popisu místa, kde se případ odehrává, i vztahům mezi lidmi. Dokonce bych řekla, že v této knize dostávají ostatní aktéři příběhu a jejich vztahy víc místa než komisař Bergmann a jeho tým.  Možná bych knížku nenazvala úplně detektivkou, ale spíš příběhem ze současnosti s detektivní zápletkou. Ale vztahy mezi místním obyvateli jsou vykresleny zajímavě a docela realisticky, zápletka i její řešení jsou uvěřitelné a mně se líbí i styl autorčina psaní. A tentokrát má příběh  v epilogu skrytý i malý happy end.. Pokud nečekáte akční příběh se spoustou zvratů, tak by se vám tahle knížka třeba mohla líbit. A i tentokrát jssem ocenila  obálku - nové knížky autorky (i reedice těch starších jako je tato) mají obálky provedené ve stejném stylu a myslím, že se velmi povedly.

     
     
    Anotace
    Výtvarnice Nela po rozchodu s přítelem zůstala sama ve starém mlýně, který původně s partnerem chtěli zrekonstruovat. V téže době bylo v nedalekém lese nalezeno tělo mladé dívky, ucházející se o práci v místních dostihových stájích. Při vyšetřování vyjde najevo, že oběť byla naposledy spatřena s bývalým Neliným přítelem. Dvě podobně provedené vraždy se nedávno staly v Praze, a tak není divu, že dosud poklidnou středočeskou vesnicí začne obcházet strach. Přesunul se sem z hlavního města sériový vrah?
    Vydalo nakl. Motto v r. 2020 (1. vydání v r. 2011),  296 str.
     


18 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  2. I mě se libí obálka. A mám pocit, že jsem tuhle knihu kupovala mamce, ale nevím…
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, je to možné - není to žádná novinka, já cíleně sáhla po starší knize.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni, autorku znám zatím jenom z doslechu, ale děkuji za recenzi a tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, Klevisová stojí minimálně za vyzkoušení...

      Vymazat
  4. Stání, mám všechny přečtené a spokojenost.
    Hezký den měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mně ještě některé chybí, ale chystám se, že přečtu všechny.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Světlo, myslím, že vyzkoušet se od Klevisové dá jakákoliv kniha - já četla 4 a líbily se mi

      Vymazat
  6. Koupila jsem mamce k Vánocům)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle kniha mě taky lákala, ale moc mě nebaví dlouhé opisy, takže jí asi nakonec odolám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, akční kousek to není, ale mně se četla dobře.

      Vymazat
  8. Marcela - Nordic Passion12. ledna 2022 v 21:38

    Tak to mi vůbec nezní špatně;-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, mně se zatím knížky od Klevisové líbily (četla jsem 4, ráda bych přečetla i zbylé)
      Hezký den

      Vymazat
  9. Od autorky jsem četla jen jednu knihu a moc mě nezaujala. Nicméně s tebou souhlasím, že obálky knih má povedený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, tak mne detektivky této autorky bavili. Já mám detektivky všeobecně ráda ...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)