neděle 18. července 2021

Robert Bryndza - Temné hlubiny

 Robert Bryndza je už nějakou dobu hodně populární autor detektivek, já jsem ale jeho první knížku prečetla až letos . Líbila se mi, takže když jsem si v knihovně vybírala knížky na dovolenou, zapátrala jsem i mezi tituly tohoho autora a vybrala jsem si knížku ze série s Erikou Foesterovou. Sice jsem původně měla v úmyslu půjčit si první knihu z této série, ale v knihovně zrovna nebyla k dispozici. Tak jsem sáhla až po třetím příběhu s Erikou a doufala, že nebudu mít problém.
 

 
 
Při pátrání po velké zásilce drog objeví tým s  Erikou Foesterová   kromě kufru s drogami rovněž balík obsahující dětskou kostru. Jde o pozůstatky Jessici Collinsové, malé dívenky, která zmizela před více než pětadvaceti lety v nedaleké vilkové čtvrti cestou na oslavu kamarádčiných narozenin. Eriku tento nález zasáhne a rozhodne se, že vraha Jessici vypátrá, ačkoliv je v této chvíli zařazena do oddělení organizovaného zločinu. Vymůže si proto dočasné přeložení a vytvoření pátracího týmu  k vyřešení tohoto případu. Její úloha není jednoduchá, protože jde o události staré čtvrtstoletí a i tenkrát  všechny pokusy o zjištění toho, co se vlastně stalo, vedly do slepé uličky. Erika a její tým začínají znovu probírat všechny nashromážděné důkazy, pátrat znovu v rodině Collinsových, která se mezitím rozpadla. Erika navazuje i kontakt z bývalou vyšetřovatelkou Amadou Barkerovou, kterou neúpěšné vyšetřování před čtvrtstoletím notně poznamenalo.

 
 
Hlavní postava - Erika Foesterová je sympatická, byť ne úplně jednoduchá postava, která vyniká především houženatostí a a zarputilostí při hledání řešení. Samotný příběh je postavený především na pátrání, nikoliv na detailním popisu vraždy anefiguruje v něm přehnané množství postav, takže se čtenář dobře orientuje, a vlastní zápletka mi příšla celkem uvěřitelná a udržela mne v napětí, kdo je vlastně pachatel až skoro do konce. Knížka se dobře čte a má spád, měla jsem problém se od ní odtrhnout (a jedním dechem ji přečtla i máma, které jsem ji na dovolené půjčila). To, že jsem neznala předchozí knihy s Erikou Foesterovou mi při čtení nijak zásadně nevadilo. Ale určitě si je hodlám přečíst -  až příště vyrazím do knihovny, určitě se pokusím si půjčit i další knihy z této série.
✦✦✦✦✧
 

 
Anotace
Když dostane detektiv šéfinspektor Erika Fosterová tip, že by klíčový důkaz ve velkém drogovém případu mohl být ukryt v zatopeném lomu na okraji Londýna, nařídí jeho prohledání. Z hlubin však její kolegové vyzdvihnou nejen důkazy k tomuto případu, ale i kostru malého dítěte. Pozůstatky jsou rychle identifikovány jako Jessica Collinsová. Sedmiletá dívka, jejíž zmizení plnilo stránky novin před šestadvaceti lety. Erika musí začít spojovat střípky z minulosti se současností a nořit se stále hlouběji do rodinných vztahů Collinsových i do života vyšetřovatelky Amandy Bakerové, která si nepřestala vyčítat, že zmizení holčičky nedokázala vyřešit. Erika brzy zjistí, že toto vyšetřování bude jistě jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších v její kariéře. Někdo si totiž nepřeje, aby byl případ vyřešen. A udělá všechno, aby Eričino pátrání zastavil…
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2017, překlad K. Elisová, 416 stran



 

28 komentářů:

  1. Stáni, díky za další zajímavou knižní recenzi. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka vypadá dobře; díky za tip i za recenzi. Hezké dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. A, Robert Brynda, ten se tu objevuje celkem často.
    Děkuji za další recenzi a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak u mne je to teprve druhý kousek od tohoto autora. Ale máš pravdu, že v recenzích blogerech se objevuje často.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Píšu si, neboť to co jsem od něho četla se mi líbilo.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Autora neznám, ale knížka dle anotace se mi líbí :) Uvidím, zda na něj někdy v knihupectví narazím :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Já už jedu sérii s Kate, taky složitá osobnost 😉 ale jinak doporučuji.
    Krásné odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, moje první přečtená knížka od tohoto autora byla s Kate - Kanibal z Nine Elms a líbila se mi, takže se chystám na další tituly s ní, ale teď se mi líbila i Erika...
      Hezký den

      Vymazat
  7. Od Roberta Bryndzy jsem ještě nic nečetla, i když jsem už pokukovala po jeho knížkách v knihovně, třeba se k němu časem dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, jestli máš ráda detektivky, tak Bryndzu zkus, mně se obě knížky, co jsem od něj četla, líbily.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    Roberta a jeho knihy mám moc ráda a série s Erikou je podle mě nejlepší. Určitě vyzkoušej i ty další díly, já se taky nemohla odtrhnout:-)

    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě se na další díly s Erikou chystám, stejně jako na ty s Kate.
      Měj se fajn.

      Vymazat
  9. Jo, tak tahle knizka by me naopak lakala! Dekuji za tip. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tuhle knížku s klidným svědomím doporučím k přečtení.

      Vymazat
  10. Robert Bryndza je skvělý autor, jeho knížky se čtou jedním dechem a každá jeho detektivka je pro mě velmi očekávaná. Mám doma zatím vše, co vyšlo. Ráda bych si koupila také druhou knihu ze série s Kate Marshallovou
    Jsem ráda, že se vám Temné hlubiny líbily. Za mě je to jedna z nejlepších knih v sérii s Erikou. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už četla taky první díl ze série s Kate. A rozhodně bych si ráda postupně přečetla všechny knížky z obou sérií
      Hezký den

      Vymazat
  11. Opět skvělá inspirace, zrovna nedávno jsme se o Robertovi B. bavili, jelikož jsem jeho knihu našla v Levných Knihách, ale bohužel má AJ by na to nestačila, leda to brát jako výzvu. ☺♥
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych detektivku v Aj taky nedala (ani jako výzvu) - jsem na jazyky marná.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Robert Bryndza se skvěle čte. Naposledy jsem četla Dívka v ledu a líbila se mi moc. Zdravím a přeji hezké dny 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Dívku v ledu se chystám taky. Mám domluvený swap některých Bryndzových detektivek za jiné detektivky a thrillery, co už jsem přečetla, tak doufám, že klapne.
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Četla se skvěle. A už mám od stejného autora rozečtenou další a taky se mi zatím líbí.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)