úterý 20. července 2021

Procházka za humna

 A tentokrát procházka tak trochu smutná. I v našem koutě Vysočiny  řádí kůrovec, takže když jsme vyrazili na procházku směrem k rybníku, nestačili jsme se divit. Začala tu totiž kůrovcová těžba.  A  zmizely celé kusy lesa, které tam byly tak nějak "odjakživa". Přišlo mi, že to úplně změnilo krajinu - skoro jsme to na místech, kam chodíme už spoustu let nepoznávali. Pohled je to  neveselý - z toho se krajina bude vzpamatovávat dlouho.
 
 

 Cesta po louce je pořád stejná


 
Ale tady už se kácí a na zbytky lesa je fakt smutný pohled



Kácí se i u rybníka, ale tam to z jedné strany  není tak vidět



Jen na hrázi rybníka se vytvořil zelený tunel ze smrčků i  listnáčů


Hladina rybníka se leskne pořád stejně, ...



... ale pohled na protější břeh, kde zmizel největší kus lesa, i na ještě stojící uschlé stromy, které nejspíš také půjdou k zemi,  trochu trhá srdce



A to už se vracíme zpátky - zase po loukách, co se zdají pořád stejné


Ale pořád naštěstí je  kde se podívat jen tak nahoru - do korum stromů. A doufám, že to tak zůstane i do budoucna a lesy tam u nás nezmizí úplně.



26 komentářů:

  1. Není moc míst, které by kůrovec ignoroval. Dokonce i přes jeho řádění máte na chalupě moc krásnou trasu k procházkám.
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle je náš oblíbený okruh - i když letos nám do toho dřevaři hodili trochu "vidle", respektive hodili nám do cesty obrovskou kupu zbytků z odvětvování. Takže z okruhu se stala cesta tam a zase zpátky.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Jó, když jsme nepoučitelní, to je pak těžký. Tady se odjakživa sázely lesy listnaté, doplněné borovicí, modřínem a jedlí. Jenže bylo potřeba hóódně dřeva, tak se začal vysazovat nepůvodní smrk, který pochází z Kanady a tam jak známo je zimavějc než u nás. Tam se kůrovci nedaří, tady ano.... a stále se nepoučujeme a stále ten smrk vysazujeme. A pak se divíme že podléhá exhalacím a kůrovcům. A moc dobře vím jak to s tou krajinou myslíš. Když jsem kdysi přijela na chalupu po jedné hodně silní vichřici, taky byla i notoricky známá místa úplně jiná, že jsem tam málem zabloudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, na těch vykácených místech už jsou nové sazeničky. Což je fajn a byla jsem překvapená ryhlostí, jakou tam vyrostla oplocenka s novými stromky. Ale pokud jsem viděla dobře přes plot, jsou to zase malé smrčky. Možná si koledujeme o opakování za 50 let...
      Měj se fajn

      Vymazat
    2. Na chatě v lese okolo, kde se zatím! tolik kůrovec neprojevuje když vykácí tak sází duby, jedle, buky. Smrky minimálně. Evidentně Lobkowiczové jsou lepší lesní hospodáři než České lesy. Na tenhle problém už léta upozorňují dendrologové, jenže jaksi naše polostátní instituce jsou hluché. Soukromníci už poslouchají lépe.

      Vymazat
  3. Stáni na jedné straně smutné,ale mnoho kouzelných míst ještě máte pro potěšení oka i duše.
    Krásné léto přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, ano ještě les někde zůstal - pořád ještě naštěstí je, kde se podívat do korun stromů.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, to se bohužel děje teď všude, ale i tak jsi nafotila moc hezké fotky. Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vím, že kůrovec řádí všude - vidím to i z dálnice, když jedeme na chalupu. Ale když je to pak někde, kde to člověk zná leta, ví že tam 50 let byl les a najednou není, tak to nějak zasáhne víc...
      Hezký den

      Vymazat
  5. Zrovna včera jsem narazila na místo, které se doslova změnilo. Vykácené stromy a já viděla tam, kam se dříve nedalo. Ale vůbec mne to netěšilo.
    Prošli jste se pěkně.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ano jsou místa, kde zmizelé stromy otevřely výhledy do dálky. Ale za tu cenu to opravdu moc netěší...
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Přesně tak to vypadá u nás v lese. Na ta místa jezdíme přes padesát let a teď mám pocit, že jsem snad úplně někde jinde. Měj se krásně, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, přesně - mám pocit, že mi někdo ukradl má důvěrně známá místa...
      Měj se fajn i ty

      Vymazat
  7. Měla jsem teď příležitost jet po D1 a některé úseky vypadají až strašidelně. Je mi líto těch stromů. Chtělo by víc poslouchat přírodu a nemyslet si, že jsme nejmoudřejší na světě. Jsem zvědavá, jak příroda v těch vykácených místech bude vypadat za pár let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, máš pravdu - na D1 se otevřely nové nečekané výhledy - v tomto případě je třeba ale říci "bohužel". Snad se příroda vzpamatuje. Ale hned to nebude

      Vymazat
  8. Stáni, kůrovec řádí teď skoro všude, ale přesto jsi pořídila krásné fotky. Jsou plné slunce, vody a pohody. Až na toho brouka kazisvěta.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, brouka kazisvěta, resp. následky jeho činění, potkáváme už nějakou chvíli na svých cestách :(, ale tady se změnila krajina, kterou důvěrně znám a najednou jsem ji skoro nepoznávala...
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Kůrovec teď asi řádí všude. I v mém okolí je toho hodně pokáceno :( Doufám, že tam aspoň zasadí nové stromy :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady u nás už je na části vykácené plochy oplocenka a v ní sazeničky. Jen mne zarazilo, že to vypadá, že zas smrky...

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    máte to tam moc pěkné, ten rybník je fakt krásný. Těch lesů je opravdu škoda, taky mám vždy pocit, že se krajina neuvěřitelně změnila. Pamatuji si, jak nám vykáceli jeden les poblíž našeho tradičního skautského tábořiště.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je rybník mého dětství, mládí ... Kdysi jsme se tam i koupali. Zmizení lesy tu krajinu vždycky změní skoro k nepoznáni...
      Hezké letní dny

      Vymazat
  11. Stáni, je to všude stejné. Nedávno jsem šla s přítelem na výlet do lesa, kam jsem chodila celé dětství, a úplně jsem zabloudila, protože les nyní vypadá úplně jinak, část je celá vykácená kvůli kůrovci. Teď na Vysočině, kde část léta přebývám, je to totéž. Je to smutný pohled.

    OdpovědětVymazat
  12. Také mi je z toho smutno. U nás člověk vidí spoušť sotva co vyjede za město... a to bude problém i s houbami :(

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu - u nás houby zatím vůbec nejsou.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)