sobota 3. července 2021

Po naučné stezce Okolí hradu Seeberg

 Protože návštěva přírodní rezervace Soos nám zabrala jen  dopoledne, přesunuli jsme se autem o pár kilometrů dál do vesničky Ostroh, jejíž dominantou je hrad Seeberg. V plánu bylo navštívit hrad a taky se trochu projít po okolí. Protože předpověď počasí strašila bouřkami a přeháňkami, rozhodli jsme se začít procházkou po okolí, dokud je hezky. Okolí hradu nabízí naučnou stezku, takže jsme se rozhodli využít tu.
 

 
Naučná stezka je rozdělená do několika kratších okruhů v délce od necelého kilometru až po 4 km.  My jsme si spojili dva okruhy, které vedly spíš po lesních cestách než po asfaltu.
Okruh  Okolím hradu vede kolem kapličky ke kostelu sv. Wolfganga. Jde o gotický kostel později přestavěný v barokním stylu. V současné době ho od církve, která již nepočítala s jeho využitím pro církevní účely, odkoupila obec a postupně se ho pokouší obnovit. Zaujal mne tím, že nemá věž, což je u kostela docela neobvyklé. Navíc velmi vzdoroval focení - na všech fotkách by byly dominantou dráty elektrického vedení, takže celkovou fotku nakonec nemám. 
Od kostela jsme po můstku přešli Slatinný potok potok a vystoupali zpátky ke hradu.









Okruh Lesem vede nejdřív kousek po silničce, ale pak se stáčí ke Slatinnému potoku a vede kolem něj až ke kapličce Geisberg. Ta pochází z konce 18. století, po r. 1948 nebyla udržována a tak se z ní stala v podstatě zřicenina. Před deseti lety ji obnovil místní sedlák (obnovená je jen vlastní stavba, interiér v původním neutěšeném stavu). Od kapličky se cesta vrací zase zpátky směrem k Ostrohu - tentokrát  po hraně svahu nad potokem. 







Celkem jsme ušli asi 5 km s převýšením asi 100 výškových metrů. Cesta je nenáročná, bez velkých stoupání a vede po lesních cestách a kousek po silničce. Na několika místech jsou instalovány možnosti posezení. Prostě příjemný okruh pro procházku.


20 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za příjemnou procházku tam, kde to skutečně neznám.
    Přeji hezkou neděli. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne byl Ostroh taky překvapením. Hrad jsem našla náhodou, když jsem hledala, kam z Mariánek vyrazit v případě nepřízně počasí. A naučnou stezku tam mají vybudovanou příjemnou.
      Hezkou neděli i tobě

      Vymazat
  2. Pěkná trasa. Šla bych s vámi :-).
    Pěknou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, byla to příjemná procházka.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáňo, tam to neznám, tam bych šla. To až budu na dovolené v Čechách. Děkuji za tip. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, rádo se stalo. V západních Čechách je spousta zajímavých míst, takže až budeš v Čechách, tak západní nevynechte.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Moc hezká procházka.
    My zítra vyrážíme na dovolenou - Liberec! Jupí! Na naši chaloupku, vzdálenou pouhých 400km od bydliště :-)
    Cestou se stavíme na Kuksu….prostě to bude paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, užij si dovolenou (400 km je pěkná štreka, my to máme jak na chatu, tak na chalupu něco přes sto a občas nám to leze na nervy - zvlášť teď po D).
      Krásné léto

      Vymazat
  5. To musela být krásná procházka přírodou. Hrad nepoznám, tak jsem ráda, že jsem na něj podívala aspoň formou tvého článku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, hrad bude ještě v jednom článku ;-). Rozdělila jsem NS a samotný hrad, aby článek nebyl tak dlouhý.

      Vymazat
  6. Krásná příroda, působí to jako oáza pro duši :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, díky za další reportáž z místa, které neznám. Pěkné fotky. Užívej si dovolenou.

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Stáňo, jste velmi akční a čas jste využili doslova naplno. Moc krásný výlet. Velká inspirace. ¨Přeji krásný sváteční den. ¨
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    jak samotný hrad, tak naučná stezka mě fakt zaujaly. Doufám, že se do této oblasti letos v létě dostaneme, to by se asi líbilo všem.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak ať vám výletové plány vyjdou. Ze západních Čech ještě doporučuji Loket a hrad Vilštejn (oboje tu mám v článcích) - tam se nám taky moc líbilo

      Vymazat
  10. Moc pěkný výlet a ještě když vyjde počasí, je to naprostá pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to taková příjemná procházka před tím, než jsme si šli prohlídnout hrad.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)