úterý 27. července 2021

Na skleničku (aneb Víno od Bodláků)

 Nejsem žádný velký konzument alkoholu, ale taky nejsem úplný abstinent a sklenkou dobrého vína rozhodně nepohrdnu. Takže když jsem dostala nabídku na malou barterovou spolupráci  s e-shopem Víno od Bodláků, řekla jsem si, proč objednání vína prostřednictví e-shopu nevyzkoušet.

 

 
E-shop Víno od Bodláků je rodinná firma. Její majitelé, manželé Bodlákovi, založili firmu Harmonia Vini,  která se specializovala na dodávky   vína do hotelů a restaurací i školení jejich personálu (majitel firmy Radek Bodlák je jedním z našich someliérů). Ta dnes patří k velkým distributorům vína na českém trhu.  Před nedávnem pak firma rozhodla  rozšířit  svůj záběr i do oblasti  individuálního prodeje – a tak vznikl e-shop Víno od Bodláků. E-shop  nabízí vína jak původem česká, tak i vína z Francie, Itálie a dalších zemí – dalo by se říci, že vlastně vína z celého světa. Na e-shopu najdete nabízená vína přehledně roztříděné podle barvy, země původu, odrůdy , obsahu cukru i cenové relace, takže šanci si najít to „své“ víno má myslím opravdu každý. Navíc jsou součástí e-shopu i články o víně, kde si můžete přečíst články o jednotlivých odrůdách vína, rady  jak víno vybírat, nebo třeba tipy, jaký namíchat drink z proseca.



Nebudu tvrdit, že jsem nějaký znalec vína, to bych si vymýšlela. Ale mám víno ráda a jak už jsem psala, skleničku nebo dvě si občas při nějaké příležitosti ráda dám. Preferuji suchá až polosuchá bílá vína, ale nebráním se ani vínu červenému. Většinou dávám přednost vínům od českých vinařů, což je spíš otázka snahy podpořit české producenty  nebo otázka mých chuťových preferencí. Podle toho také vypadal můj výběr – volila jsem mezi víny od českých vinařů a nakonec se rozhodla pro dvě lahve bílého a jednu lahev červeného. 
 
 
Jako zástupce červených vín jsem volila Modrý Portugalzemské  z rodinného vinařství Sedlák, což je suché lehčí víno s se středním obsahem tříslovin, v jehož chuti najdeme jahody, ostružiny a třešně. U bílých vín v mém výběru nemohlo chybět moje oblíbené Rulandské šedé – vybrala jsem si Rulandské šedé pozdní sběr z vinařstvíVladimír Tetur, ve kterém by se měly objevit tóny jablek, citrusů, hrušek a medu. Posledním kouskem jsem se rozhodla zaexperimentovat a sáhla po v současné době hodně oblíbené Pálavě, která patří mezi spíše sladší a aromatičtější vína (která já většinou nevyhledávám – ale zkusit se má všechno, že?) .  Moje volba  nakonec  padla na Pálavu pozdní sběr z vinařství Starý vrch, která patří mezi polosuchá vína s chutí exotického ovoce, citrusů, medu a koření.
 
 
 


   
Zatím jsme s manželem ochutnali červené víno, které rozhodně naše očekávání nezklamalo – bylo spíše lehčí, bez výrazného obsahu tříslovin. V chuti jsem nejvíc asi cítila ostružiny. V teplém letním večeru na chatě se nám pilo moc dobře. Další dvě vína teprve čekají na svou příležitost – až se najde někdo, kdo si se mnou dá sklenku bílého, které  manžel nepije (samotné mi víno nechutná). Ale věřím, že i ty zbývající lahve moje očekávání splní a u sklenky bílého strávím příjemné chvíle.


Článek vznikl ve spolupráci s e-shopem Víno od Bodláků, kterému současně děkuji za zaslání vín.
 

30 komentářů:

  1. Když se nad tím tak zamyslím, naposledy jsem měla alkohol minulý rok na vánoce a to byl jen vaječný likér. Vůbec nepijeme, ale vína mohla být dobrá. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za seznámení. Víno na e-shopech (většinou přímo u vinařů) kupujeme už dlouho. Díky sklepu to můžeme dělat tak 2x za rok. Máme klienty na Moravě, jejich prezenty (a i doporučeni) si dost užíváme. Určitě jsme měli doma něco ze Starého vrchu. Preferujeme naše vína, od určitě cenové kategorie (a když člověk ví, co mu chutná) jsou skutečně kvalitní.
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my My v paneláku moc do zásoby nakupovat nemůžeme :). Jinak taky většinou dáváme přednost českým vínům, zvlášť pokud jde o bílé.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, vybrala sis dobré víno. Já se trochu málo ve vínu vyznám, už ve 15 letech mě vinař učil poznat dobré víno. Tenkrát mi ale nejvíc chutnal sladký druhák, dnes miluju jen suchá vína. A Rulandské šedé pozdní sběr to nemá chybu. U nás taky moc nepijeme, ale dobré víno si dáváme. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rulandské šedé máme rády obě s mámou, takže tuhle lahev nejspíš vypiju s ní. S manželem si otevřeme většinou červené, on bílé nepije vůbec, nechutná mu...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Já si musím víno očuchat a ochutnat. Takhle přes e-shop bych si neznámé víno asi nekupovala. Takže raději preferuji vinotéky. Pálavou se nikdy nic nezkazí, jen nemusí být jen sladká, bývá i polosuchá varianta. Takže Pálavu můžu, druhým nejoblíbenějším mým bílým vínem je Hibernal taky v polosuché variantě a pak Tramín. Ovšem na Mníšku mají ve vinotéce přímo lahůdkové Chardonay, takže to si vždycky koupím rovnou dva litry (mají točené) V létě dávám přednost vínům typu prosecco nebo frizzante. Jsou jemně perlivá a lehká. A když jsou opravdu dobře vychlazená, tak se u nich moc dobře relaxuje ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si v rámci spolupráce ráda zaexperimentovala. A tu Pálavu jsem schválně vybírala polosuchou, po sladkých vínech mne většinou bolívá hlava, tak se jim vyhýbám. Jsem zvědavá, jak mi bude chutnat.

      Vymazat
    2. Po jedný sklínce zaručeně hlava bolet nebude ;-). Nesmí to být jedna láhev! :D

      Vymazat
  5. Narodila jsem se na jihu Moravy a tak zůstávám věrná víno z těchto oblasti. Přednost dáváme vínu zásadně v sedmičkách. Co se týká modrého portugalu ten jedině Templářské sklepy, z bílých vín pak Miller turgai, Pálava, Chardonnay mám ráda růžovou. Šampíčko tak to většinou opět templářské sklepy. Co se týká vína stačí málo, ale kvalitní, tudíž Tak ty 2 až 3 příležitostně, ale vychutnám si to lepší kvalita než kvantita. 🥂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si vína dávám tak 1 nebo 2 skleničky (když pijeme s mámou, tak máme většinou 1 lahev na dva večery :)). Bublinky moc nepiju, teď jsem lahev proseca, kterou jsem od někoho dostala, využila do koktejlů s martini.

      Vymazat
    2. Proseko jsme ochutnali a nikdy více.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. První lahev obstála, věřím i zbývajícím dvěma :)

      Vymazat
  7. Stano,mam to podobne, jednou za cas a Palavu bych di dala hned:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já jsem na tu Pálavu docela zvědavá, myslím, že jsem ji snad nikdy nepila - většinou kupujeme rulandské.

      Vymazat
  8. Alkohol často nepiju - jen příležitostně. Občas si tedy skleničku dobrého vína taky ráda dám. 🙂

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám ráda červené víno a klidně si dám i sama. Muž má raději bílé. V Kobylí na Moravě jsem jednou ochutnala červené ANDRÉ, a to byla mňamka. VC Praze se sežene jen občas. Zdravím 🍷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já červené sama nevyhledávám, piju ho hlavně s manželem, který bílé nerad. Když si dávám skleničku s mámou nebo se synem, tak sahám po bílém.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Mám ráda silná červená vína, preferuji Portugalsko a Francii. Z České provenience většinou sáhnu po zweigeltrebe, ale ráda si dám pro změnu i sušší bílé - myslím, že na bílé víno máme v Česku lepší podmínky. Víno od Bodláků neznám, ale vypadá skvěle. Jak se občas otočím na Moravě, tak si vozím zásoby přímo od vinařů, ale letos to ještě nevyšlo, tak třeba i tip využiji. Díky za něj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už víc milovníků červeného říkalo, že u těch je lepší sáhnout po Francii. Ale manžel dává přednost českým vínům a já lehčím vínům, takže proto volba českého potugalu.

      Vymazat
  11. Já jsem teda úplný abstinent, ale věřím, že to může být určitě krásný dárek :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já skleničkou občas nepohrdnu. A těším se, až bude příležitost ochutnat ty zbylé dvě lahve :)

      Vymazat
  12. Já mám víno ráda, i když je pravda, že teď ho také skoro nepiju. většinou si naliju jen s mojí mamkou, když jsem v Nýřanech. protože nalít si sama jen tak, to mě nebaví a když jsem doma jen s dětma, tak nepiju vůbec. Ale o víkendu jsem si dopřála vynikající domácí z rybízu u souseda a to stálo za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já si sama naleju málokdy. Nejčastěji si dávám skleničku s mámou na chalupě - obě pijeme bílé, takže za víkend akorát padne sedmička.

      Vymazat
  13. Taky jsem dnes našla v mailu nabídku na spolupráci, tak se těším až si něco vyberu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu zvědavá tvůj výběr i na článek

      Vymazat
  14. Při čtení tvého článku a sledování fotek se už neskutečně těším až mi skončí antibiotika a dám si sklenku lahodného vína. A také na sklípek:) A přesně tak jak jste si to naservírovali, mám víno s jídlem ráda.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať jsi brzo OK. A máš pravdu - víno je nejlepší s nějakým zobání. A taky s dobrou společností.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)