pátek 30. července 2021

Čajové okénko 15

Dnešní čajové okénko bude taková klasika  - od každého něco, a to jak pokud jde o značky, tak pokud jde o druhy čajů. Jen čistě bylinkový čaj  tu chybí, ale těm já se snažím při nákupech vyhýbat, protože nejsou úplně můj favorit .


 

První tři čaje mají značku Tchibo, která svůj čajový sortiment jednak přebalila do nových, docela roztomilých zvířátkovo-pralesních  přebalů (můj favorit je levhart na černém čaji) a jednak i trochu inovovala sortiment a začala používat udržitelné obalové materiály.. Já jsem si je  pořídila od kamarádky a vlastně ani nevím, jestli jsou k dispozici na prodejnách, kde čaj v rámci kavárenské části vaří. Přes e-shop vyjde jedna krabička s 20 sáčky po 2,5 až 3,5 g čaje vyjde na zhruba 80 Kč. Má to ovšem háček – je možné si koupit pouze skupinové balení s 8 krabičkami, což už je docela slušná hromada...  

Früchtetee Waldbeere (Tchibo)

Složení: šípky (41 %), ibišek (35%), listy ostružníku (15%), přírodní aroma (5%), máta peprná, brusinky (0,1 %), maliny (0,1 %), borůvky (0,1 %), červený rybíz (0,1 %), jahody, ostružiny (0,1 %).
Voda – 100°. Louhování – 5 – 8 minut. 1 sáček – cca 300 ml čaje.
Celý název čaje je „aromatizovaný ovocno-bylinný čaj s příchutí lesních plodů“ a to díky tomu, že obsahuje i mátu. Ta v chuti ale nijak výrazně patrná není, čaj je chuťově jednoznačně ovocný. Nálev má (jako všechny čaje obsahující  ibišek) růžovočervenou barvu. Sáčky obsahují i drobounké, ale viditelné kousíčky ovoce. Chuť je lehce nakyslá, ale docela výrazně ovocná.

Schwarzer tee klassik (Tchibo)

Složení: černý čaj (z bio produkce)
Voda – 100°. Louhování – 3 - 5 minut. 1 sáček – cca 400 – 500 ml čaje.
Směs černých čajů z ekologického zemědělství má nálev zlatavě hnědé barvy. Sáček obsahuje drobné čajové lístky, nikoliv jejich pouhé zlomky. Jeden sáček překvapivě vytvořil skoro půl litru slušného čaje s příjemnou čajovou chutí

 Grüner tee Sencha (Tchibo)

Složení: zelený  čaj Sencha (z bio produkce)
Voda – 70°. Louhování – 2 - 3 minuty. 1 sáček – cca 400 – 500 ml čaje.
I u tohoto čaje jsou v sáčku lístky čaje, nikoliv jen čajová drť.  Čaj má světlounce zelený nálev a a trcohu specifickou výraznější trochu natrpklou chuť. Já si ho většinou dělám spíš slabší, silný nálev je na mne chuťově moc výrazný. 

Čtvrtý v pořadí tu máme čaj od firmy Rej Food, která se zaměřuje na zdravou výživu a kromě čajů pod svou značkou nabízí především různé celozrnné nebo  bezlepkové  a výrobky se sníženým obsahem cukru (například různé kaše, křupky nebo sušenky).  V krabičce najdete 20 sáčků a vyjde něco kolem 50 Kč. Já jsem si ho pořídila v lékarně Benu, ale k dostání je i třeba v prodejnách zdravé výživy. 
 
E-Tea Ginger (Rej)

Složení: šípek plod 43 %, ibišek květ, zázvor granulovaný 18 %, aroma, malina plod 7 %, ostružník list.
Voda – 100°. Louhování – 5 – 8 minut. 1 sáček – cca 300 ml čaje.
Ačkoliv je čaj označen primárně jako zázvorový, tak už samotný sáček a stejně tak i nálev, který má červenou barvu, překvapí výraznou malinovou vůní. V chuti jsou cítit jak maliny, tak i zázvor a ačkoliv čaj obsahuje ibišek, nezdál se mi výrazně kyselý.


A poslední kousek je od značky Richard, což je  značka anglická,, podle popisků u nás prodávaných čajů soudě vyráběná především pro ruskojazyčný trh. Nabízí spoustu čajů – čistých i ochucených, sáčkových i sypaných. U nás se dá dostat hlavně na e-shopech nebo v čajových krámcích, cena za krabičku s 25 čajovými sáčky se pohybuje kolem 60 Kč, i když já tedy zrovna tento koupila v rámci nějakého výprodeje v Normě o d 20 Kč levněji.

Lord Grey (Richard)

Složení: černý čaj, citronová tráva, příchuť citronu a bergamotu.
Voda – 100°. Louhování – 3 -  4 minuty. 1 sáček – cca 400 ml čaje.
Čaj má klasický hnědozlatý nálev typický pro černé čaje. V chuti je cítit kombinace bergamotu a citrusů, celkově působí jemně nasládle.


Tentokrát je mým favoritem černý čaj od Tchiba, protože černý čaj je prostě můj nejoblíbenější. A tenhle má ještě roztomilý obal. Ale jinak musím říci, že z této pětky byly dobré v podstatě všechny.

26 komentářů:

  1. Je pravda, že obaly jsou opravdu "čučavé". Černé nepiju, ale ostatní bych ochutnala 😉
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já zas černé nejraději, ty u nás doma nikdy nezbývají, zato ovocné a bylinkové rozdávám každému, kdo projeví zájem :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Obaly jsou pohledné, ale i to, co je uvnitř bych využila. Méně snad čaj zelený a taky moc nemusím čaj, kde je ibišek.
    Hezký víkend, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně zelené chutnají i studené, takže i u nás jdou hodně na odbyt. Ta Sencha ale úplný favorit není, má trochu specifickou chuť.
      Hezký víkend i tobě

      Vymazat
  3. Stáňo, ty Tchibo obaly jsou skutečně půvabné.
    Děkuji za typ, kdysi jsem nějaký čaj měla a nebyl špatný!
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky za nakouknutí a hezký nastávající týden.

      Vymazat
  4. Ahoj, Sencu mám moc ráda, ale je velmi specifická. M. právě objednal spousty sypaných čajů, právě jsme to dovezli do Třebíče a testujeme. Bílý, zelený, černý.... apod. Krásný večer přeji milá Stáno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak sypané čaje jsou zase jiná "třída". I když ty Tchibo jsou skoro jako sypané - v sáčcích jsou lístky, ne drť. Měj se fajn.

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    tyto čaje vůbec neznám, ale moc se mi líbí ty obaly. Ten černý se šelmou bych mohla koupit našim jako dárek, určitě by se jim líbil i chutnal.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, upřímně řečeno ani nevím, jestli už je v Tchibo projednách mají, nebo jestli je mají jen v tom velkém balení na e-shopu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáni, moc pěkné obaly. Já mám ráda černý a souzním s tebou, co se týká bylinkových. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já vím, že čajově máme podobné chutě, i když já nakonec piju skoro všechno. Měj se fajn

      Vymazat
  7. Vůbec jsem netušila; že má Tchibo čaje. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, má - hlavně je mají v těch jejich kavárenských koutkách, kde ho vaří, občas jsou bývají k dostání i celé krabičky. Mívali jiné přebaly...

      Vymazat
  8. vybrala bych čaj značky Richard,Sv.

    OdpovědětVymazat
  9. Ty Tchibo čaje jsou překrásné! Vypadají mnohem lépe než předchozí přebaly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou roztomilé, ty předchozí byly takové jednodušší.

      Vymazat
  10. Miluji kávu, ale bez čaje bych se taky neobešla. Děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kafe nepiju vůbec, o to víc vypiju čajů :)

      Vymazat
  11. Všechny čaje vypadají moc dobře. Mě se nejvíce líbí obálka s lenochodem :) Přiznám se, že teď v létě čaje prakticky nepiju. Nemám na ně vůbec chuť. Většinou si ráno dělám domácí limonádu s ledem.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čaje piju bez ohledu na roční období. V létě občas studené (ovocné a teď jsem si zvykla i na zelený za studena).

      Vymazat
  12. Teda ty mi zase děláš chutě. :) Já na čaje úplně zanevřela, v poslední době. Piju jen minerálky. Musím to zase napravit. Mám tady ty ledové čaje a vůbec si je nedělám....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já čaje piju pořád a i tak mi hrozí, že mne tu ty nevypité zavalí :D.

      Vymazat
  13. Ten Lord Grey má úžasné balení, moc se mi líbí! :) I chuťově mě zaujal.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)