čtvrtek 15. dubna 2021

Barbora Šťastná - Hezčí svět

 Před asi čtrnácit dny jsem dočetla všechny vánoční dárky a  knihovny byly ještě stále zavřené. Takže nezbylo než zalovit v mámině knihovně. Vylovila jsem dva tituly - jednu poměrně čerstvou novinku a jeden o něco starší titul. A tento článek bude věnován novince - knížce od Barobry Šťastné, autorky o které vím, že píše, ale nic jsem od ní zatím nečetla.
 


Hlavní hrdince knihy, Zdeně je pětatřicet, je readaktorkou v lifestylovém časopis a  žije se svou poněkud nekonvenční matkou a desetiletou nemanželskou dcerou Dorotkou. Pocitem, který se jako červená nit táhne jejím životem,  je pocit, že neni dost dobrá - ani matka, ani dcera, ani hospodyně a ani jako  redaktorka píšící o kosmetice. A ještě ke všemu má imaginární přítelkyni Dede, se kterou probírá své trable - což v pětatřicetí není úplně běžné. A pak se její život zašmodrchá ještě víc - její matka začne být poněkud zmatená a navíc Zdena objeví, že má spoustu dluhů a hrozí jí exekuce, včetně exekuce bytu, ve kterém žijí. Jednoho dne matka zmizí a Zdeně nezbývá než se ji pokusit hledat  a postupně se vypraví za lidmi, se kterými je spojena matčina minulost.
 

Původně jsem chtěla napsat, že kniha má dvě časové linie, ale to není úplně pravda. Příběh se odehrává v současnosti a jen občas je do něj vložen jakýsi "prostřih" do minulosti.  Tyto návraty do minulosti netvoří souvislý příběh, jsou to  jen Zdenčiny postupně se vybavující vzpomínky na dětství. Na dětství s tyranským otčímem (ten je tedy echt nesympatickou osobou), které do značné míry způsobilo Zdenčino sebepodceňování. Tyto "návraty" ani nejdou chronologicka za sebou, ale každý  je označen rokem, kterého se týká, takže jsem se v ději neztrácela. Podle mého názoru má příběh lepší první část, která je taková reaálnější a líp jsem se do ní dokázala vžít.  Druhá část je taková trochu míň uvěřitelná a konec trochu barvotiskový. Nicméně příběh připomíná, že není dobře žít s nevyřešenou minulostí ani zametat problémy pod koberec. A že pokud si člověk necení sám sebe, nebudou si ho často cenit ani jiní. Není to žádná velká literatura, ale takové příjemné čtení...
✦✦✦✦✧

 
Anotace
Je čas znovu postavit spálené mosty
Začátkem května 1986, když se nad naši zem pomalu sunul radioaktivní mrak z Černobylu, bylo Zdeně šest let. A tenkrát se stala věc, která změnila osud celé její rodiny. Co se událo? Proč nechce její matka mluvit o minulosti? A kdo je tajemná imaginární přítelkyně, kterou Zdena oslovuje Dede? Hledání odpovědí ji zavede do maringotky v sudetském pohraničí, do temné garáže přebudované na bunkr, ale i na pobřeží v daleké Bretani.
Vydalo nakl. Motto v r. 2020 
 

27 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    autorku ani její knihy vůbec neznám, příběh nevypadá ale úplně špatně. Moc se mi líbí tvoje fotka s rozkvetlou větvičkou, to je přímo závan jara:-) Já mám doma momentálně obrovské zásoby knih, dost jsem nakupovala ve výprodejích... Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, větvičku jsem přinesla dneska, abych to tu trochu rozveselila, když venku nám zas zuří skoro zima :). Já teď kupovala knížky pro mámu k narozeninám (druhý díl Šikmého kostela a k svátku pro manžela - nového Silvu a nového Francise). Na všechny si brousím zuby, ale musím počkat, až si je přečtou obdarovaní :). A v případě Šikmého kostela i na to, až ke mně doputuje první díl, který máma už někomu půjčila :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za recenzi a přeji skutečně parádní víkend! Čeká vás odjezd z Prahy a oslava - ať se všechno vydaří!
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu znám, četla jsem si anotaci, když kniha vyšla. Zatím nemám v plánu si ji pořizovat :-)
    Jinak moc děkuji za zájem, na blog jsem přidala tlačítko odběru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji sama asi taky nekoupila. Půjčila jsem si ji od mámy (ta ji myslím dostala k Vánocům).

      Vymazat
  4. Děkuji za pěknou recenzi, kniha mě zaujala. 🙂
    Já čtu ráda, v těchto časech ještě víc. Do knihovny však nechodím, neboť tady není tak dobře zásobená. Knihy si tedy kupují, teď objednávám, nebo stahuji elektronicky.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem v poslední době četla taky poměrně dost. U nás byly knižně docela bohaté Vánoce a teď lovím v mámině knihovně :).

      Vymazat
  5. Mám pocit, že autorka kdysi psala blog.
    Knihu jsem nečetla a ani to neplánuji, i když námět se zdá být zajímavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, myslím, že ten blog má snad ještě pořád. Já po tomto typu knížek nesahám taky moc často, ale občas není marné změnit žádnr...

      Vymazat
  6. Neznám tuto autorku, takže opět si píšu na seznam.
    Hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Neznám, ale téma zní docela zajímavě. Já měla trochu čtenářskou pauzu, ale už opět knihy otvírám a konečně přečtu knížky od Ježíška - letos tak pozdě! Ale když se podívám ven, tam nasněžíno, tak jako kdyby bylo jenom pár dnů po vánocích :-)))).
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, počasí je opravdu spíš na zachumlání se s knížkou a čajem než na co jiného :). Ty nemůžeš stíhat tolik číst, když toho spoustu napleteš.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Mám pocit, že autorka dříve přispívala do Elle, kde jsem její články ráda četla :) Žádnou knížku jsem ale od ní ještě nečetla, tato mě ale zaujala, tak poprosím kamarádku, jestli by mi ji nepůjčila v knihovně :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominko, máš pravdu - podle životopisu B.Š. pracovala jako redaktorka v několika časopisech a Elle byl mezi nimi.

      Vymazat
  9. Marcela - Nordic Passion16. dubna 2021 v 16:10

    Minulost a výchova jsou pro budoucnost zásadní, někdy bohudík, někdy bohužel. Hezký den. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Stáni, děkuji za další recenzi na knihu. Přiznám se, že tuto autorku neznám. Zaujalo mně to a po knize se podívám.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, tak doufám, že nebudeš litovat. Ono názory na knihy se dost často liší...
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Stáni, díky za další nakouknutí do nové knihy. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  12. Možná by mě oslovila. Ale nějak mi chybí čtecí čas; jsem vytížena pracovním čtením )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já čtu večer před spaním (a někdy se to trochu "zvrhne" a zhasínám později, než bych měla). A někdy ráno - díky HO šetřím čas, který mi normálně sebere cesta do práce.

      Vymazat
  13. Autorku vůbec neznám a knihu také ne. Bohužel tohle není nijak můj šálek kávy a kniha mi přijde taková o ničem :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak žádná velká literatura to není, ale četla se docela dobře.

      Vymazat
  14. Absolutně mi kniha nic neříká, ale celkem mě zaujala :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)