neděle 3. dubna 2022

Vyhlídky na Stráži

 Stráž je krkonošský  kopec s nadmořskou výškou 782 m. n. m. mez Jabloncem nad Jizerou a Rokytnicí nad Jizerou, který, jak napovídá jeho název, sloužil dříve jako strážní hora. Nově je na jeho skalnatém vrcholku vybudováno  několik zajímavých vyhlídkových plošin. Vybrali jsme si ho jako cíl odpoledního výletu, když jsme v Jablonci nad Jizerou trávili víkend se synem a jeho přítelkyní na vypůjčené chalupě.
 


Z Jablonce nad Jizerou jsme popojeli autobusem do  Rokytnice nad Jizerou na zastávku Horní Rokytnice, od které  jsme chvíli stoupali po zelené turistické značce až na rozcestí Sachrova cesta. Odtud jsme šli pár  po červené směrem na Dvoračky, ale velmi brzo jsme uhnuli na neznačenou lesní a posléze polní cestu, která po vrstevnici obcházela údolí Františkov, takže jsme zbytečně neztráceli výšku. Neznačená cesta se posléze spojila se žlutou turistickou značkou, po které jsme došli až k restauraci U Hásků, což byl náš první postupný cíl.
 





 

Od Hásků jsme pokračovali dál po žluté údolím Franiškov kolem celé řady dřevěných soch. Došli jsme až na rozcestí Sachrův hřeben, kde jsme si v kiosku dali svařák a dál jsme pokračovali po červené. Asi po kilometru z ní odbočuje značená cesta k vrcholu, na kterém jsou ony v úvodu zmiňované vyhlídkové plošiny. Jsou celkem 4 - nejdříve jsme narazili  na Lišku a Medvěda, o kousek dál je pak Ovce a největší  Horník. Z Ovce je vidět akorát do lesa, ale zbylé tři poskytují krásný výhled do krajiny. Jsou vybudované ze dřeva a oceli a myslím, že do krajiny docela hezky zapadnou.  Z vyhlídek jsme se vrátili zpátky na červenou značku a pak už jsme jen klesali a klesali až do Jablonce nad Jizerou.
 

Vyhlídka Liška
 
 
 
 
 Vyhlídka Medvěd
 
 
Vyhlídka Horník
 
 
 
 
 

 Vyhlídka Ovce
 

 
Celkem jsme ušli něco málo přes 10 km s výškovým převýšením 309 výškových metrů   (tentokrát nastoupali méně, než jsme klesali, díky tomu že jsme nešli trasu do kruhu, ale popovezli jsme se autobusem).
 



A pár užitečných informací na závěr. Autobus směrem na Rokytnici jezdí z náměsti v Jablonci nad Jizerou. Cesta vede v podstatě jak po asfaltkách, tak po lesních a polních cestách (s kočárkem bych ji nedoporučovala). Možnost občerstvení je v restauraci U Hášků kousek od Františkova a na Sachrově hřebeni byl kiosek s nabídkou teplých nápojů a nějakých sušenek.  A možnosti občerstvení jsou samozřejmě i v Rokytnici a v Jablonci nad Jizerou (my jsme během víkendu vyzkoušeli pizzerii U kouzelníka a pizzu měli dobrou).













32 komentářů:

  1. Stáni, díky za reportáž z hezkého místa, kam se pravděpodobně už nepodívám. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. I tobě přeju příjemné dny.

      Vymazat
  2. Stáňo, pěkný výlet s Tebou. Měj se dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Stáni, teda to jsi měla hezký pohodový víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, to je parádní výlet, ty vyhlídky jsou úžasné! Úplně se tam s Aaronem vidím... :o)
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky se mi ty vyhlídky moc líbily.
      Hezké dny

      Vymazat
  5. Jé, to se mi bude hodit. V květnu jedeme na pár dní do Krkonoš, tak se tam určitě podíváme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, je to takový nenáročný výlet - my jsme vyjížděli z Jablonce n.J. kolem jedné a v před šestou už jsme byli zase zpátky (a to jsme zvládli i posezení v restauraci, kde měla vytšina "výpravy" oběd)

      Vymazat
  6. Pěkný víkend. Jen toho vyhlížení do kraje co jste měli :-). V těchto místech jsem nebyla, v Rokytnici n.J. ano. Byli jsme na týdenním pobytu tzv. dámské jízdy - matky,babičky a děti a vnoučata.Takže cestování bylo směrováno s ohledem na ty malé.
    Klidný den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jsme kdysi do Rokytnice jezdili na školení, ale pokud jsme někam vyrazili, tak na směrem na Harrachov. Teď už jsem tam roky nebyla...
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Jé, tak to muselo být skvělý! Já miluji vyhlídky a obě dvě se mi šíleně líbí a hned si je ukládám do mapy, kdybychom se tam náhodou někdy ocitli :-) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mně se vyhlídky taky líbily - jsou zajímavé a výhled je skvělý.

      Vymazat
  8. Stáňo, tak to byl tedy výlet! Vyhlídky vypadají zajímavě, ale já se na takové "nestabilní" kousky bojím šlápnout :-) a nejlepší jsou ty se skleněnou podlahou - brrrr.
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na skleněné podlaze jsem ještě nebyla. Ale tyhle vyhlídky byly v pohodě a to já mám z výšek respekt. Je to tam dobře zajištěné zábradlím s ocelových lanek...
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Tak to je parádní výlet, hned bych na něj jela! :) Moc krásné fotky a ty vyhlídky vypadají parádně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych klidně jela o víkendu zase někam na výlet, ale tentokrát pojedeme odzimovávat chalupu, aby byla připravená na Velikonoce...

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    tuto část republiky vůbec neznám, tak jsem si užila tvoji reportáž. Hodně se mi líbí ty sochy a vyhlídky, fakt povedené.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, těch dřevěných soch tam bylo ještě víc - některé fotky se mi nepovedly... A na info tabuly psali, že by je měli ještě doplňovat...
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Skvělý tip na výlet! Vyhlídky by se mi moc líbily a je super, že jich je více a jsou po kopci roztroušené, tak z toho musí být pěkný výlet, zvlášť za pěkného počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To počasí nám moc nevyšlo, ale výlet to byl stejně fajn.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Stano, krasny tip na vylet, ty vyhlidky jsou originalni a vypadaji skvele!!! M.

    OdpovědětVymazat
  13. Stáni, koukám, kolik jste navštívili vyhlídek. Parádní podívaná.
    Měj hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, a všehcny ty vyhlídky byly na jednom kopci, takže pěkně po ruce. Moc se mi líbily.
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Ahoj a pěknou sobotu přeji!! ☺
    Hned bych se k procházce přidala. Ta krajinka, lesy a roubenka, úplně jsem se až zasnila, tak dlouho jsem nebyla na horách. No a ta vyhlídka by byla pro mne min. výzva. ♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně tam bylo, i když počasí nám úplně nepřálo (letos máme nějak smůlu - nejlíp bylo, když jsme byli v lomech Amerika - zalezlí v chodbách :D)

      Vymazat
  15. Vyhlídka Ovce mi přijde teda trošku zbytečná, ale ostatní vypadají hrozně super! Takovýhle výlet by se mi moc líbil :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhlídka Ovce byla fakt trochu legrační - bylo z ní totiž vidět jen do lesa, ale jinak je to tam moc pěkné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)