neděle 17. dubna 2022

Velikonoční procházka aneb za humny je ...

 .... nikoli drak, jak praví název jedné naší filmové pohádky, ale kůrovec. Už loni se nám tu díky jeho řádění pily pořádně zakously do okolních lesů a letos pokračují dál. A v lese jsou pořád ještě bohužel vidět suché stromy napadené kůrovcem, ze kterých už kůra opadá v kusech. Takže je jasné, že kácení bude bohužel pokračovat dál. A kromě kůrovce se někde do lesů zakousl i vítr...
 

Já do tohohle kraje jezdím celý svůj život - máma odtud pochází a chalupu jsme pak koupili v těsném sousedství té její rodné. A teď se mi chce říci, že mi kůrovec sežral krajinu mého dětství, mládí i dospělosti. Ty lesy tu byly pořád, sice se v nich kácelo, ale byly tu. A teď jsou místo nich holé kopce a krajina je najednou jiná - až má někdy pocit, že bych tu teď zabloudila. Člověk věděl, že za lesem doprava... - jenže on tam ten les není, těžební technika vyjela jiné cesty....






Ale rybníčky jsou tu pořád, stejně jako křížek u cesty datovaný ve stejném roce, ve kterém se narodila moje babička. A taky už i tady rozkvetly první kytičky a povedlo se mi i vyfotit srnku 
 
 
 
 
 




 

 

39 komentářů:

  1. Stáni, když opomenu to smutné kůrovcové téma, pořád je to pěkné místo. Nafotila si pěkné fotky. Měj pohodové velikonoční pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Vysočina je krásná, ale kůrovec jí tak dal na frak.
      Hezký zbytek dne

      Vymazat
  2. Stáňo, ráda jsem se prošla s Tebou. Přeju hezké sváteční pondělí. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, doufám, že i ty sis užila Velikonoční pondělí v pohodě

      Vymazat
  3. Kůrovcové řádění ani neminulo žádný les. I my zaznamenáváme velké změny krajiny...
    Ale procházka super!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, procházky byly fajn, počasí bylo nakonec lepší, než jsem čekala, tak jsem si je užila.
      Hezký den

      Vymazat
  4. I já se najednou ocitnu na známém místě a ono vypadá jako místo neznáme. Taky se tady v okolí pily zakusují do kmenů lesních stromů.
    Procházku jste ale měli pěknou.
    Hezké velikonoční pondělí!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Máme to tak všichni,co bylo,tak už není. Na každý pád,.Kč hezká procházka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysočina je pořád pěkná, i přes ty kůrovcové jizvy.

      Vymazat
  6. Stáni, je fakt, že krajina se díky kůrovci hodně mění a na ty suché stromy je žalostný pohled. I u nás se kácí, ale naštěstí ne moc. Hezké fotky z procházky jsi pořídila. U vody se mi moc líbí.
    Přeji krásný sváteční den. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, Vysočinu vzal kůrovec hodně, viděli jsme to už loni. Všude jsou pokácené lesy, suché stromy. I u nás myslím půjdou ještě některé stromy dolů. Jediné pozitivum jsou nové výhledy (třeba ten kopec,co je na úvodní fotce od nás přes les nebyl vidět)
      Hezký den

      Vymazat
  7. Stano, kurovec je previt. Radi i v mych rodnych mistech a ta zmena razu krajiny je proste zasadni, bohuzel. Pekny zbytek velikonocniho pondeli. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já doufám, že se z toho Vysočina postupně vzpamatuje a zase tu budou krásné lesy. I když tedy bohužel tak za 20 let ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Stáňo, u nás je to stejné. Hlavně se kácením lesů otevřely obzory, kam se dříve nedohlédli, ale zase je na pasekách po těžařích šílený nepořádek, rýhy po těžké technice, zničené cesty. Přesně jak to ve sv článku píšeš...
    Krajina se změnila těžbou k nepoznání. Přeji ti hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, cesty po těžební technice jsou fakt někde děs, narážíme na to i na výletech - občas nezbude než vyjeté koleje plné vody obcházet lesem.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáni smutný je pohled na naše lesy, které jsou díky kůrovci vypleněné, ale i tak krajina je stále krásná a je pořád na co se dívat. Přeji ti hezký velikonoční podvečer.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, Vysočina dostala od kůrovce opravdu hodně na frak, zmizela tu spousta lesů. Ale máš pravdu, že je tu pořád hezky
      Hezký den

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    lesy kolem naší chaty čeká stejný osud. Já jsem tam teď s našima nebyla, ale mamka říkala, že už je tam technika na kácení a asi padne pás lesa, který tak pěkně chránil tu naši mýtinku. Je to škoda a bude to pro mě určitě nezvyk.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u naší chaty u Stříbra čeká řadu stromů stejný osud (konec konců, jeden už nám spadl loni na chatu) a taky nám to chatu, hezky schovanou, asi hodně odhalí (což vzhledem k tomu, že asi 30 m od nás je cesta do kempu, není úplně to, co bychom chtěli)
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Je to všude stejné. Jednou za rok jezdím za náš barák do lesa se podívat na bledule do Královy zahrady a v posledních letech se jen dívám, jak ty lesy mizí čím dál tím víc. Jen aby to bylo tak, za co to vydávají...

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je ještě docela dost stromů nastojato, které určitě půjdou dolů - jsou suché, mají už částečně opadanou kůru a pod ní viditelné vyžrané chodbičky kůrovců :(

      Vymazat
  12. Stáňo, i u nás je planina místa hustého lesa. Najednou jsou vidět místa, která nikdy vidět nebyla. Kácí se o stošest a dřeva je nedostatek. Co děláme špatně?
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, i u nás se otevřely nové výhledy ... (třeba ten kopec, co je v pozadí na úvodní fotce býval za lesem)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, Vysočinu máme za humny a zrovna nedávno jsme jí projížděli cestou domů. Máš pravdu, dlouho už jsem neviděla, že by někde kůrovec řádil až tolik...Stromů ubývá díky kůrovci i těžbě jako takové a je to smutný pohled. Jinak z procházky jsi pořídila nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, Vysočinu kůrovec zasáhl fakt hodně - loni jsme jeli od nás směrem na Telč a nemohli jsme to tam taky poznat. A díky za pochvalu fotek.

      Vymazat
  14. Tohle je hrozně smutný pohled. Na Vysočinu se budeme stěhovat, trávíme zde hodně času už teď a ty holé pláně, co dříve bývaly lesy, mě mrzí, i když jsem ten původní stav neznala. Partnerovým rodičům vykáceli kvůli kůrovci kompletně les za chalupou. Teď se tam akorát prohání vítr, ani se není kam projít, jak je to celé neutěšené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, kde se na Vysočině chystáte zakotvit? Ty holiny působí, hlavně bezprostředně po těžbě, fakt dost depresivně. Snad se to časem víc zazelená a schová. Ale minimálně letos máme utrum s chozením na houby, protože tam, kam jsme chodili řadu let, se teď dá jít tak na klestí :).
      Měj se fajn

      Vymazat
    2. Stáni, stěhujeme se do Žďáru, ale chalupu má rodina kousek od Březové n. Svitavou. S houbami je to tam stejné, líčili, jak nosili z lesa plné košíky bedel a hříbků. Loni po těžbě bylo vše pusté a seschlé.

      Vymazat
  15. smutné, ale bohužel častější a častější pohled na krajinu po republice :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kůrovec dal české (i moravské) krajině opravdu na frak...

      Vymazat
  16. Stáni, mluvíš mi z duše. Kůrovec je hrozný prevít. I u nás jsou vykácené celé části lesa a opravdu mám problém najít cestičky na má oblíbená místa, protože úplně zmizely. :(

    OdpovědětVymazat
  17. U nás ty lesy vypadají dost podobně.. achjo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kůrovec nám bohužel krajinu trochu zdecimoval :(

      Vymazat
  18. U nás lesy vypadají podobně, je to smutný pohled :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)