čtvrtek 7. dubna 2022

Podzemí lomů Amerika

Malá Amerika, Velká Amerika a Mexiko je soustava dnes již zatopených vápencových  lomů v Českém krasu. Poté, co se zde přestalo těžit, byly lomy oblíbeným trampským místem, dnes je přístup k lomům z důvodu nebezpečí úrazu zakázán. My jsme na výletě u lomů byli už kdysi dávno, kdy jsme je obešli po horní hraně, kde je vyznačená žlutá turistická značka. Tentokrát jsme se vypravili do podzemních prostor těchto lomů, kam je možné se dostat v rámci organizované prohlídky.



 
Tak vyrážíme - nejprve chodbami podzemí lomu Malá Amerika, kde v části chodby otvory ve stěně poskytují nevšení výhledy do lomů. A ke zvonu, který je zde zavěšený na stěně se váže pověst o německém vojákovi Hansi Hagenovi, který se zde skrýval před Rudou armádou. Při pronásledování horníky za sebe hodil granát  a zůstal za závalem ve slepé chodbě, kde se ze zoufalství zastřelil. Kulka přitom škrtla o zvon, kterým si horníci dávají v dole znamení. Jeho duch v chodbě stále přebývá a pokud někdo na zvon zazvoní, tak si pro něj do roka přijde 😉





A pokračujeme do k lomům Velká Amerika a Mexiko, jejichž podzemí je propojeno. Lom Mexiko má pohnutou historii - za 2. světové války sloužil jako trestanecký pracovní tábor, pak zde byl zajatecký tábor pro Němce a v letech 1949 až 1953 nechvalně proslulý trestanecký pracovní útvar, kde pracovali za velmi tvrdých podmínek i političtí vězní. V důsledku trvdých norem, nedostatečné stravy a zacházení za strany dozorců většina vězňů po několika měsících skončila ve vězeňské nemocnici.
I v podzemí těchto lomů některé otvory ve stěnách lomů poskytují výhledy dolů k vodní hladině. A viděli jsme tu i hnízdící netopýry.
 








 
 A jako obvykle něco praktického na závěr. My jsme měli prohlídku objednanou přes CK Engeltour a vyšla na 250 Kč pro jednoho, jinak prohlídky organizuje také OS Hagen. Prohlídka trvá asi 2,5 hodiny a je třeba  baterku a dobré jsou i turistické boty (chodby sice vedou v rovině, ale nemají dost často úplně rovný povrch). Před prohlídkou je možné si v objektu lomů prohlédnou malou výstavku o historii  lomů včetně předmětů s hornictvím spojených. A pokud se ještě po žluté TZ vypravíte na vyhlídky nad všemi lomy, je to náplň na hezký celodenní výlet. Svačinu ale sebou, možnost občerstvení tam žádná není.




31 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za fotky i praktické info. Podzemní prostory zrovna nevyhledávám, ale tohle muselo být hodně zajímavé, doufám, že manžel byl s dárkem spokojený :o) Povedly se ti parádní fotky.
    Měj klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, líbilo se nám to oběma. A děkuji za pochvalu fotek.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Stáni, víš, že jsem tam nikdy nebyla? Díky moc za reportáž. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my na výletě k lomům byli už před lety (před mou blogovou érou :)). Ale o možnosti prohlíky podzemí jsem taky nevěděla.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Absolvovala jsem to po žluté turistické značce, počasí přálo a stálo to za to. O prohlídkách jsem nevěděla, díky za tip, třeba někdy příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se o možnosti prohlídek dozvěděla v kadeřnictví - jak se tam tak nezávazně povídá, přišla řeč i na tohle...

      Vymazat
  4. Určitě to byla zajímavá prohlídka. Já bych si asi musela hodit korunou, zda bych do těch podzemních prostor šla. Nemusím je. :-)
    Ale na fotky jsem se ráda podívala.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, není to tam nijak stísněné, takže myslím, že by ti to problém nedělalo.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. O tomto místě jsem hodně slyšela. Je to tam hrozně zajímavé a ráda bych se tam také jednou podívala! Moc hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). A ta cestovka dělá prohlídky poměrně pravidelně, takže určitě příležitost bude.

      Vymazat
  6. Lom Amerika znám, ale osobně jsem tam nikdy nebyla. Děkuji za zprostředkování fotek. Vypadá to hodně zajímavě a asi se tam také vypravím.
    Měj se pěkně, Sabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, nám se prohlídka podzemí líbila a i výhledy z turistické stezky jsou super.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Děkuji za rozšíření obzorů, na těchto místech jsem nikdy nebyla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Pro Pražáky je to takový příhodný sobotní nebo nedělní výlet. V covidu to tam prý bylo hlavě na hlavě ;-).

      Vymazat
  8. Krásné, ale na mě trochu strašidelné! Lom Velká Amerika jsem ještě nenavštívila, snad se jednou poštěstí. Zaujala mě tapověst o německém vojákovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, strašidelné to moc nebylo, část chodeb je trochu osvětlená, někde jsou proražené otvory ven... A pověst má prý ještě jednu verzi - o horníkoví, který se zachránil ze závalu, ve kterém zůstali jeho kamarádi a trochu se z toho zbláznil, takže pak tam chodil při zvonění "zachraňovat" lidi a vždycky je odtáhl někam do chodeb...

      Vymazat
  9. Stàňo, ahoj. V lomu Amerika jsem byla několikrát, ale že je možnost navštívit i podzemí jsem nevěděla. Dám to přečíst synovi, ti to tam mají rádi. Přeju hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já se o možnosti prohlídek dozvědala před Vánoci od kadeřnice :), tak jsem to manželovi akčně dala jako dárek. Předtím jsme to taky netušili.
      Hezkou neděli.

      Vymazat
  10. Stáni, v lomu Amerika jsme kdysi dávno byli a koupali se v něm. Voda byla neuvěřitelně ledová. Ale o možnosti prohlídky lomů zevnitř jsem dodnes neměla ani tušení. Děkuji za tuto prohlídku.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, teď už se dolů nesmí, my u vody nebyli ani v rámci té prohlídky. I když myslím, že vzdor zákazům tam lidi občas lezou...
      Měj se fajn.

      Vymazat
  11. Zajímavé místo. Lom znám jen zvenčí)))
    Přeji krásné dny plné cestování. Těším se na další příspěvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, s cestováním bude utrum - pomalu se nám blíží chalupářská sezóna... ;-)
      Hezký zbytek víkendu

      Vymazat
  12. Tam to muselo být hodně zajímavé, takové výpravy mám moc ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima to bylo. Ráda kouknu někam, kam bych se normálně nedostala

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, lom znám z fotek, osobně jsem tam nikdy nebyla, i když mi to přítel už třetím rokem slibuje :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Na tenhle článek jsem se těšila! :) Ze spod to určitě zase vypadá trochu jinak než z vrchu :) Cena mi přijde hezká, jen škoda toho, že není kde se v blízkosti občerstvit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělá reportáž, děkuji! A Engeltour dokonce znám, mívají fajn tipy na výlety na méně známá místa. Ač jsem s nimi ještě nikam nejela, párkrát jsem se nechávala inspirovat jejich itineráři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, my na hromadné výlety taky nejsme, tohle byly výjimka, protože jinak než organizovaně se tam člověk nedostane. Ale možnost jít společně z Karlštejna jsme nevyužili. A máš pravdu, že cíle výletů CA Engeltour můžou inspirovat...

      Vymazat
  16. Marcela - Nordic Passion13. dubna 2022 v 22:00

    Tohle místo by se asi hodně líbilo manželovi:-). M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)