neděle 24. dubna 2022

Michaela Klevisová - Prokletý kraj

 Michaela Klevisová patří je současné době asi nejúspěšnější autorkou detektivních románů. Už jsem jich od ní pár přečetla a byla jsem vždycky spokojená. Tak jsem teď v knihkupectví sáhla (byť trochu se zpožděním) po její poslední novince - knížce Prokletý kraj. 
 

 
V této knize nás autorka tentokrát zavádí do  Jelení Hory, malé  vesničky v opuštěném koutě Šumavy,   která má pohnutou histori poznamenanou poválečným vysídlením Němců a následným dosídlením. rumunskými Slováky.  Hlavními protagonistkami příběhu jsou pak dvě mladé ženy - Linda a  Gerda. Linda do Jelení Hory přijíždí na dovolenou s cílem hledat své kořeny - její babička a matka se z Jelení Hory před spoustou let odstěhovaly a o této části rodinné historie se u nich doma nikdy nemluvilo. Gerdu k návratu do rodné vsi, odkud před pár lety odešla za kariérou, naopak přinutil krach manželství a dluhy, díky kterým jí i s dcerou nezbylo než vzít zavděk bydlením v nepříliš komfortní chalupě po rodičích. A jak už to na malých  vesnicích bývá, mezi jednotlivými obyvateli panují nejen přátelské vztahy, ale je tu i spousta malých i větších nesympatií a konfliktů, z nichž některé mají původ ve vzdálené minulosti. Linda se v nich snaží orientovat a zjsitit, jak to vlastně bylo s osudem její rodiny. A v tomto pátrání jí nakonec pomůže právě i Gerda, se kterou se spřátelí. Dojde i na vraždu, ale ta tu tentokrát hraje roli zcela podružnou.


 
Ač je tento příběh prezentován jako detektivka, ale rozhodně není klasickou čistou detektivkou, ale spíše rodinným psychologickým příběhem. Nepotkáme se tu s autorčiným oblíbeným hrdinou - komisařem Bergmannem a kriminální linka není rozhodně hlavním motivem knihy. Tím je pátrání po rodinné historii, rozplétání spletitých osudů a vztahů mezi lidmi i odhalování tajemství, která zůstávala skryta celá desetiletí. Myslím, že autoričinou silnou stránkou je právě věrohodný popis vztahů mezi lidmi a jejich psychologie i prostředí malých, do jisté míry omezených komunit, kde se různě proplétají osudy lidí. Druhou silnou stránkou je popis prostředí a přírody - stejně jako třeba kniha Zmizela v mlze ve mne vyvolává chuť vydat se prozkoumat místa, kde se děj knihy odehrává. A vlastní příběh je zajímavý a čte se hodně dobře (jen občas jsem měla trochu problém v orientaci mezi postavami). A i u této knihy pak oceňuji hezky zpracovanou obálku. 
Mne autorka rozhodně nezklamala ani tentokrát, i když od klasické detektivky vykročila tímto příběhem zase někam trochu jinam. Pokud máte rádi příběhy, které se vracejí do minulosti, možná by se vám kniha mohla líbit taky.
✦✦✦✦✦
 

 
Anotace
Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti sv
é rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch. Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný.
Vydalo nakl . Motto v r. 2021, 304 stran



26 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi. Před časem jsem od paní Klevisové něco četla a určitě by nebylo od věci vzít do ruky její další knihu.
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se knížky od Michaely Klevisové čtou hodně dobře.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Určitě jsem od této spisovatelky něco četla, jen si teď nemohu vzpomenout co :-).
    Toto si píšu na seznam do knihovny. Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, rádo se stalo. Snad se bude líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ještě jsem od autorky nic nečetla, ale tahle kniha mě zaujala. Díky za tip, Stáni. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, paní Klevisová píše docela čtivě, takže za vyzkoušení stojí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Já od autorky četla pouze Sněžný měsíc a úplně jsem z knihy odvařená nebyla. Nicméně to bude asi tím, že detektivky zrovna nejsou můj žánr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám detektivky ráda a ty od M. Klevisové mne bavily všechny.

      Vymazat
  5. Já jsem ostuda, od autorky jsem ještě nic nečetla, ale jedna nebo dvě knihy doma čekají, tak doufám, že letos se snad k nim už dostanu. Hezké odpoledne, Stáňo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já autorku objevila někdy před rokem a půl a docela mne zaujala. Ještě mám pár knížek od ní v plánu
      Hezký den

      Vymazat
  6. Děkuji za pěknou recenzi, i když příběh není úplně typická detektivka, velice mě zaujal! Doufám, že i tato knížka bude brzy k vypůjčení u nás v knihovně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, myslím, že už by ji v knihovně mít mohli - vyšla někdy před Vánoci...

      Vymazat
  7. Autorku vůbec neznám, podívám se po ní. Díky za tip.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, mně se knížky od M. Klevisové libily, tak doufám, že nezklamou ani tebe.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Marcela _ Nordic Passion25. dubna 2022 v 19:43

    Stano, kdyz knizku doporuci nekdo jako ty, verim, ze to tak je a stoji za to. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    taky jsem to četla a nijak mi nevadilo, že to není klasická detektivka, i když doufám, že se k tomu zase autorka vrátí.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si knížku kupovala s tím, že o detektivku nejde - hlavně kvůli prostředí, kde se odehrává. Mám Šumavu moc ráda a protože vím, že autorka tu atmosféru malé vesnice umí docela hezky vystihnout, říkala jsem si, že by se mi to mohlo líbit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Stáňo, právě jsem od M. Klevisové dočetla taky jednu knihu, ale nebyla to detektivka, ty já nemusím.
    Pěkný večer ti přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to já zas detektivky ráda (myslím, že je to tu vidět :D). MMCh - co jsi to od Klevisové dočetla?
      Hezký den

      Vymazat
  11. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Stáni, také se mi tato knížka líbila, i když na mě byla asi přece jen trochu pomalejší. Zápletka ale byla hodně zajímavá a kostlivci ve skříni mě vyloženě lákají snad v každé druhé knize. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já mám knížky, kde se děj vrací do minulosti nebo s minulostí souvísí, docela ráda. Knížku jsem z větší části přečetla o Velikonocích, kdy nám na chalupě jeden den pršelo a četla se mi dobře

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)