sobota 16. dubna 2022

M. Lavay - Kdo zavraždil účatníky Djatlovy výpravy?

K této knížce jsem přišla poněkud kuriozním způsobem - dostala jsem ji už před nějakým časem spolu hromádkou časopisů jako omluvu od firmy, které se do dodávky časopisů, co se přidávají do Brand boxů, přimíchalo něco, co se tam přimíchat nemělo. Jinak bych si  knihu asi nekoupila ani nepůjčila - já si na literaturu řešící různé tajemné úkazy a zmizení zrovna moc nepotrpím a o Djatlovově výpravě jsem nikdy neslyšela. 
 

 
Jako Djatlovova výprava se označuje turistická výprava  devíti ruských vysokoškoláků, kteří vyrazili v r. 1959 na lyžařské putování na severní Ural, kde  chtěli vystoupat na horu Otorten. Všichni byli zkušenými turisty a měli za sebou již několik podobných túr. Když se v předpokládaném termínu nevrátili, vydala se po je hledat zachranná výprava. Ta nalezla na úbočí Mrtvé hory jejich tábořiště. Stan byl rozšíznutý zevnitř a těla všech devíti účastníků výpravy byla postupně nalezena v okolí zhruba 500 metrů od tábořiště. U některých bylo jako důvod úmrtí stanoveno podchlazení, u některých zranění (rozdrcený hrudník, prasklá lebka), která byly zřejmě důsledkem působení extrémní síly, ač nebyla z vnějšku patrná. Některá těla navíc měla zvláštní zabarvení a byla zohavena (jednomu např. chyběl jazyk). Na místě se přitom nenalezly stopy přítomnosti nikoho dalšího.  Vyšetřování (ani to bezprostředně po události, ani to obnovené na začátku tohoto století) nikdy nevneslo úplné  jasno do toho, co se vlastně stalo, což (stejně jako to, že prvotní vyšetřování probíhalo poněkud diletansky a část materiálů skončila v tajném archívu) vedlo k tomu, že i dneska existuje řada spekulací o tom, co vlastně se mohla opravdu stát.
 


Autor  podrobně shrnuje dostupná fakta o výpravě, popisuje její putování  a zejména se věnuje popisu toho, co bylo nalezeno na místě posledního tábořiště Djatlovovy výpravy. Kniha obsahuje i úryvky z dochovaných deníkových zápisků  některých členů výpravy a celou řadu fotografií, a to jak nafocených členy výpravy, tak fotografie z nálezu tábořiště a jednotlivých těl. V další části se pak autor věnuje jednotlívým teoriím o tom, co mohlo smrt členů výpravy způsobit a vyhodnocuje jejich pravděpodobnost. A že těch teorií je hned celá řada - od  napadení domorodými lovci nebo vězni uprchlými z gulagu, konflikt mezi členy, přes lavinu či extrémně nepříznivé počasí, až po důsledek vojenského testu,  zásah tajných služeb nebo působení UFO.


 
Já nejsem úplně cílová skupina tohoto druhu literatury, ale pro ty, kteří se zajímají o různé nevysvětlitelné událost může být zajímavá právě proto, že obsahuje asi většinu známých faktů o této události. Má i celou řadu vysvětlivek, což je takový trochu sporným moment. V řadě případů jsou vysvětlivky přínosem, protože čtenáři přiblíží místo a okolnosti děje, ale někdy jsou zbytečně podrobné a ne úplně s dějem souvisí (třeba deailní technické údaje o vozidle, kterým se studenti přesunovali, nemají pro další události ani pátrání žádný význam). Slabinou je také poněkud kvalita fotografií, na kterých nejsou někdy příliš patrné popisované detaily - něco bude asi způsobenou kvalitou předloh, něco pak zvolenou velikostí fotek i kvalitou papíru knihy.
✦✦✦✧✧


 
Anotace
Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Silný výboj elektrického proudu? Kulový blesk? Plazmoid? Nově vyvíjená zbraň? Vojáci? Opilí ruští papaláši? Domorodí Mansijové? Chantové? Trestanci z gulagu? UFO? Sněžný muž? Zabili se navzájem?
 Vydalo nakl. XYZ v r. 2017, 288 stran 
 




 

16 komentářů:

  1. O zkáze Djatlovy výpravy jsem hodně četla, nedávno byl na toto téma i moc hezky zpracovaný dokument na Prima Zoom. Knížku bych si určitě ráda přečetla, jen by mi asi vadily ty zbytečné vsuvky, které se záhadou vůbec nesouvisejí. Velká škoda je, že jsou tak mizerné ty fotky, to je u knížek tohoto typu velké minus :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já před přečtením knížky o této záhadě vůbec nevěděla. Pokud jde o ty fotky, tak u reprodukcí fotek z padesátých let trochu kvalitu chápu, ale stejně je to škoda, protože jsem na některých neviděla to, co by tam měl podle autora být.

      Vymazat
  2. Taky jsem četla, tohle téma mě zajímá už dlouho, kdy jsem ho před několika lety viděla jako dokument.

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na záhady a tajemné události nejsem, takže pro mne byla kniha první seznámení s touto záhadou.

      Vymazat
  3. Taky se neřadím mezi cílovku :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nevadí zabrousit občas do jiného žánru, než čtu běžně. Je to takový "výlet"...

      Vymazat
  4. O tuhle záhadu jsem se jeden čas dost zajímala, knihu jsem si dokonce plánovala pořídit, ale už mě to pustilo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se o různé záhady zajímala dřív (hodně dřív) - četla jsem třeba Součka. Ale časem mne to pustilo.

      Vymazat
  5. Tak tady jsem opravdu nepolíbená, děkuji za info.
    Stáňo, užij si v klidu a pohodě velikonoční pondělí. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já byla "políbena" až touto knihou. Ale třeba manžel o této záhadě věděl.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Jak pises, Stano, jina cilova skupina by to treba ocenila:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knihu pošlu "do světa" - buď přes FB nebo prostřednictvím knihobudky. Určitě ji někdo ocení. Ale ani já nelituju, že jsem si ji přečetla.

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    ani já nejsem cílová skupina tohoto typu literatury, ale překvapivě jsem o této výpravě čtla už na jednom blogu. Mě by nejvíc rozčilovalo, že nevím, co se stalo. Proto mám raději fikci a uzavřené konce, pak je dušička v klidu:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky bych brala, kdyby to mělo konec ve smyslu, že by se prokázalo, jak k tomu došlo. Ale myslím, že tahle záhada už spíš zůstane vzhledem k časovému odstupu nevyluštěná.
      Hezký den

      Vymazat
  8. O téma jsem se před lety dost zajímal, shromáždil jsem k tomu tehdy velmi různorodou literaturu od faksimile archívních dokumentů z několika kol vyšetřování až po nejrůznější ulítlé teorie (většinou tím ulítlejší, čím geograficky i myšlenkově vzdálenější od reality Sovětského svazu té doby, ale i tehdejší sovětští "ufologové" na chudácích zabitých studentech notně parazitovali). Souhlasím s tím, že tahle záhada zůstane jednou provždy nerozluštěná. Já si dovolím podržet teorii souvislosti s činností tehdejších sovětských armádních složek, protože je to v dobrém souladu s občasným prioritním a beztrestným využíváním odlehlých a v podstatě neobydlených prostorů pro vojenské účely a protože trochu znám ruskou mentalitu a její vliv na řešení průšvihů a zatloukání i zcela neproblematických informací. To je ostatně i jediná teorie, kterou by bylo za určitých okolností možné prokázat i s odstupem na základě nových informací z archivů, ale i to je při tom, jak dotyčné archivní instituce pracují, naprosto nepravděpodobné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že archivy jsou asi jediné, co by do toho mohlo vnést jasno - pokud smrt studentů byla zapříčiněna nějakými armádními pokusy či jinou činností.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)