středa 14. července 2021

Petr Eidler - Nahá s Davidovou hvězdou

 K mému čtenářskému létu obvykle patří pár zelených svazků z edice "Původní česká detektivka". Jejich výběr je vždycky takovou sázkou do loterie - některé tituly umí překvapit příjemně, čtení jiných je někdy trochu trápení. Tentokrát jsem si s dávkou dalšího letního čtení přinesla z knihovny i  dvě knihy z této edice a dneska se podíváme "na zoubek" té, kterou jsem přečetla jako první na dovolené na chalupě.




Soukromý detektiv se Divoké Šárce  přichomítne k nálezu mrtvého těla starší ženy, která je nahá a surově zbitá. Způsob provedení vraždy je podobný jako v případě mladé dívky nalezené o týden dřív na druhém konci Prahy. Na místě se najde řetízek s přívěskem - Davidovou hvězdou. ten pomůže k odhalení totožnosti mrtvé - jde o dceru nedávno zemřelé členyk židovské obce Helgy Strassmanové. Souvisí spolu oba případy zabitých žen, nebo je třeba příčiny vraždy ženy nalezené v pražské Šárce hledat spíše ve vztazích mezi Helžinými pozůstalými a majetku, který po ní zůstal?  Po tom pátrá nejen kriminálka, ale i soukromý detektiv, kterého případ zaujme i proto, že pro živoskou obec nedávno pracoval. Začne proto sledovat právě onu "židovskou stopu". Do pátrání se zapojuje i dcera zavražděné, Jael, která do Prahy kvůli matčině smrti přijela z Izraele a postupně projeví zájem nejen o vypátrání vraha, ale i o své rodinné kořeny.
 

Samotný detektivní příběh, tedy pátrání po vrahovi  obou žen, se mi zdál hodně průměrný a příliš mne nezaujal. Navíc mi k srdci nepřirostl hlavní hrdina - soukromý detektiv, který je vypravěčem příběhu. Prostě mi nebyl sympatický. Co se mi na knize líbilo, je zajímavý příběh židovské rodiny Kleinů, které před válkou v pražské Hostivaři provozovala továrničku na výrobu bylinných likérů a kterou nemilosrdně semlela nacistická mašinérie. Osudy této rodiny, které ilustrují tak trochu osudy celé židovské komunity v době okupace, se v průběhu pátrání rozvíjejí postupně ve vzpomínkách příbuzných i dalších pamětníků a jak už to bývá, každý je vidí trochu jinak...
A musím říci, že tentokrát se mi velmi nelíbila obálka, která vůbec nesouvisí s námětem knihy - vůbec nechápu, proč autor (či nakladatelství) zvolili jako ilustraci fotku polonahé slečny v poutech a na ní obrys Davidovy hvězdy. Přijde mi to takové hodně laciné a bulvární...
✦✦✧✧✧
 


Anotace
Když je v pražské Šárce nalezena druhá nahá mrtvá žena, stojí kriminalisté před otázkou, zda existuje nějaká spojitost s předchozí neobjasněnou vraždou mladé dívky. Oproti prvnímu nálezu v krčském lesoparku, kde se na místě činu nenašly žádné stopy, tentokrát pachatel jeden předmět zanechal – na větvi poblíž místa činu byl totiž nalezen zlatý řetízek s Davidovou hvězdou.
Vyšetřovatele zavádí tato stopa do židovské komunity…
Vydalo nakl. MOBA v r.  2016, 272 stran




18 komentářů:

  1. Já ty české autory moc nemusím. I když teď jsem jednoho četla a vůbec nešlo poznat, že se jedná o českého autora :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nějak "beru" všechno - jak české autory, tak cizí...

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    ta obálka je fakt nepovedená. Vedlejší příběhy, které se nějak týkají minulosti, mám v knihách moc ráda. Já zrovna dočítám Mrchožrouty a zatím se mi to dost líbí. Kromě toho mám ve čtečce rozečtenou ještě jednu romanci. Na dovolenou jezdím vždy se čtečkou, dost mi to šetří místo (dříve jsem měla na týden u moře deset knih).
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jezdíme na dovolené autem, takže kniha sem - kniha tam... Navíc si většinou bereme knihy tak, abychom je mohli, resp. chtěli číst oba a prohazujeme si je...

      Vymazat
  3. Ano, chápu! I mě hned praštila do očí ta fotka, s názvem knihy skutečně moc nekoresponduje. Když samotná detektivka nestála za moc, tak alespoň osud židovské rodiny. Ty jsou asi bez vyjímky velmi smutné, nicméně hodně zajímavé.
    Stáňo, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ta židovská linka mne zaujala mnohem víc. A obálka se fakt nepovedla - vůbec nechápu, jak ji mohl autor odsouhlasit.
      Hzeký den

      Vymazat
  4. Dlouho jsem zelenou edici nečetla. Díky za recenzi.
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já v zelené edici lovím často právě čtení na dovolenou.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáni, s obálkou máš rozhodně pravdu, evokuje úplně jiné téma, než je skutečnost. Díky za recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, přišlo mi, že obálka tak trochu "degraduje" ten příběh židovské rodiny...
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Tak to nemá moc dobré hodnocení, snad bude ta další lepší

    OdpovědětVymazat
  7. Marcela Nordic Passion15. července 2021 v 17:26

    Stáňo, přiznávám, že tuto knížku bych si jako letní čtení asi nevybrala. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já bych ji taky váhala doporučit, byť mne ten příběh židovské rodiny zaujal.
      Mě se fajn

      Vymazat
  8. zelenou edici mám spojenou s dětstvím, četla ji celá rodina,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě pamatuju dobu, kdy se na zelenou edici (tenkrát se tuším jmenovala Smaragd) stály v knihkupectví fronty ;-)

      Vymazat
  9. Tohle může být zajímavé, já teď vyhledávám v podobném stylu knihy.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)