neděle 25. července 2021

Lars Keppler - Hypnotizér

 Od autorské dvojice švédských manželů,  kteří píší pod pseudonymem jsem ještě nic nečetla, ačkoliv severské krimi patří mezi hity posledních let.  Když mi náhoda přihrála možnost jednu z jejich knih získat v knižní  swapovací skupině na FB, tak jsem ji využila a výměnou za jednu ze svých již přečtených detektivek jsem vyměnila první příběh se série s inspektorem Joonem Linnou, abych si vyzkoušela, zda mne knihy této autorské dvojice zaujmou.
 


 Knihou se vlastně prolínají dva případy. První je případ brutálně vyvražděné rodiny, kde přežil jen těžce poraněný patnáctiletý Josef a pak jeho sestra, která v době útoku nebyla doma a nikdo vlastně nevím, kam zmizela. Druhou dějovou linkou je únos syna Erika Barka, bývalého hypnotizéra. Erik  se na žádost instektora Linny pokusil vyslechnout v hypnóze Josefa, aby zjistil, co se vlastně stalo a kdo vyvraždil skoro celou jeho rodinu. To, co jim v hypnóze Josef poví, je šokující. Navíc se o výslechu v hypnóze dozví tisk a to spustí události, které zasáhnou právě Erikovu rodinu. 

 
Přiznám se, že jsem se do knihy ze začátku nemohla začíst. Možná k tomu přispělo i to, že kniha je psaná v přítomném čase, což mi nejdřív úplně nesedělo. Ale kniha po trochu pomalém rozběhu dostala spád a  ukázalo se, že přítomný čas má svůj význam - jedna dlouhá kapitola věnovaná Erikově minulosti, byla psaná v minulém čase, takže to hezky zapadlo do sebe. A  přítomný čas dodal závěru příběhu akčnosti a dělal dojem až reportážního popisu událostí. Konec příběhu mi už přišel trochu přitažený za vlasy, ale to občas bývá i u jiných detektivek. A přišlo mi, že v knize  hodně málo prostoru dsotal inspektor Linna - nějak jsem si k němu nevytvořila žádný vztah. Ale každopádně dalším knihám autora se nebráním, třeba v něm Linna bude hrát větší roli. 
✦✦✦✦✧

 
Anotace
Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat pomocí hypnózy. Jedné prosincové noci ho probudí zvonění telefonu. Volá mu detektivní inspektor Joona Linna z nemocnice ve Stockholmu a prosí ho, aby okamžitě přijel k případu malého chlapce, který je v bezvědomí, ve velmi kritickém stavu. Erik je jedinou nadějí, jak může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Doufají, že vraha vystopují a zachrání jeho starší sestru dřív, než bude pozdě. Erik se však praxi hypnotizéra nevěnuje už deset let a je rozhodnutý, že hypnózu už nikdy provádět nebude. Žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky, a proto Erik prosbu policie odmítá. Když se však Erik konečně nechá přesvědčit, všichni se rázem ocitnou ve víru nečekaných událostí. Tyto události bez varování udeří plnou silou do Erikova života. Erikův syn zmizí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi.
Vydalo nakl Host v r. 2011. Předklad A. Haidarová. 544 stran

14 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    Lars Kepler patří mezi moje nejoblíbenější autory severských detektivek. Mohu ti slíbit, že v dalších knihách si Joonu užiješ opravdu dosyta. Je to hodně zajímavý detektiv s neuvěřitelně pohnutým životním osudem. určitě vyzkoušej i další díly, jestli se k nim dostaneš.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem tuto autorskou dvojici rozhodně nezavrhla, kouknu po dalších knihách v knihovně. Jen mne zarazilo, že tady fakt moc velkou roli nehrál.
      Hezký týden

      Vymazat
  2. Stejně jako Hanka si myslím, že další knihy této autorské dvojice jsou lepší.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já si ještě určitě nějaké půjčím v knihovně, jen musím někde vypátrat, jak jdou za sebou, abych to četla chronologicky.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další recenzi. Díky tobě se dozvídám novinky, když sama pořád nemůžu číst knihy. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tohle už úplná novinka zrovna není :), ale jsem ráda, že se ti moje články o knížkách líbí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Já teď začínám od Keplera Zrcadlového muže, a chytilo mě to hned od prvních řádků. Skvělé. Hypnotizéra jsem četla už před nějakým časem, a vím, že je dobrý.. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já se ze začátku nemohla začíst, ale pak to nabralo spád a četlo se to docela dobře

      Vymazat
  5. Píšu si na seznam do knihovny. Pokud v knihovně Tebou doporučované knížky mají, tak si je ráda přečtu. A bylo jich už docela dost!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že jsi nebyla zklamaná :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Taky jsem ještě žádnou knihu autorů nečetla, ale recenze mě zaujala. 🙂
    Děkuji za návštěvu mého blogu. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já o této autorské dvojici do nedávna jen slyšela, tak jsem si říkala, že když už se naskytla možnost si ji vyměnit, tak to zkusím.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. měla bych si něco přečíst...Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)