středa 7. července 2021

Hrad Seeberg

 V jednom z minulých článků jste se se mnou prošli po naučné stezce Okolí hradu Seeberg, tak vás v tom dnešním článku vezmu  na samotných hrad, který je jedním z mála dochovaných misteriálních hradů na Chebsku.

 

 Seeberg pravděpodobně vznikl ve 3. čtvrtině 12. století jako misteriální hrad.  Mnisteriálové byli původně nesvobodní a na panovníkovi závislí služebníci, kteří se stali výhradními správci tehdejšího Chebska, kde od 12. století budovali síť vlastních opevněných sídel.  Od 13. století se však jejich význam ztrácí, hrad se stal majetkem města Cheb a  byl zastaven Janu Lucemburskému. Později byli jeho majiteli Šlikové a Junkerové. Za třicetileté války byl vyrabován a vypálen Švédy a poté znovu obnoven velitelem chebské vojenské posádky Dietrichem von Steinheimem. Od r. 1703 byl hrad opět v majetku města Cheb a sloužil jako ubytovna chudých tkalců a nádeníků, což k jeho stavu asi nijak pozitivně nepřispělo. Na počátku 20. století byl však  pod vedením městského stavebního rady Josefa Paschera postupně renovován a stal se oblíbeným výletním  místem. Ve druhé polovině 20. století opět chátral a obnovy se dočkal až v osmdesátech letech a v r. 1990 byl znvou zpřístupněn.






 

 Na hradě je expozice dějin hradu, vývoje interiérů v 19. století a k vidění je také černá kuchyně, v přilehlé barokní stodole a kůlně je pak expozice venkosvkého života na Chebsku  a ve věžovém špejcahru byla v době naší návštěvy výstava fotografií „Stíny minulosti aneb osudy zapomenutých staveb“.







 A  praktické info na závěr... Parkovat je možné na neplaceném parkoviští přímo u hradu. Hrad je v sezóně (od května do října) otevřený denně od 10 do 18 hod., v listopadu pak jen  o víkendech. Lze ho projít samostatně bez průvodce. Vstupné je 100 Kč za dospělého. Možnost občerstvení je  v penzionu Seeberg, který je od hradu jen kousek (nezkoušeli jsme).




22 komentářů:

  1. Líbilo by se mi, že je možné projít hrad samostatně. Užila bych si to.
    Teď momentálně jsem si užila Tvoje fotky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, taky mi vyhovuje, když si můžu procházet hrad sama - volím své tempo, u věcí, které mne zajímají se zdržím déle, něco zas přejdu...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, pěkné místo, ráda jsem se prošla s tebou. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se ti výlet na Seeberg líbíl. Užívej léto

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za reportáž. Seeberg jsem měla na seznamu, když jsme byli v Mariánkách, ale nedošlo na něj. Ráda jsem se podívala.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak třeba někdy příště - hrad je to hezký a za návštěvu stojí.
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. To je moc pěkný hrad, tam bych ráda zavítala. Jenže kdy se dostaneme na Chebsko - bůh ví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, třeba to někdy vyjde. V západních Čechách je spousta míst, která stojí za vidění, tak si sem třeba někdy naplánujete dovolenou ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ten je opravdu krásný, vypadá jako z pohádky :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je bílý s tmavými prvky, tak působí jako úpravně - mně se moc líbil.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    hrad vypadá fakt pěkně, rovnou si ho píšu na seznam, uvidíme, co v létě stihneme všechno projet:-) Ty praktické informace ke všem výletům hodně oceňuji, protože to je fakt užitečné.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hrad byl fakt prima, rezervace Soos je odtud kousek a ještě se dá zajet do Františkových Lázní (ty my jsme vynechali, protože jsme ještě chtěli stihnout dortík v naší oblíbené cukrárně v Mariánkách).
      Hezký den

      Vymazat
  7. pěkné místo,díky za procházku...Sv.

    OdpovědětVymazat
  8. K prispevku mi vcera nesel vlozit komentar, nebo predevcirem, zkusim tedy znovu. Psala jsem neco v tom smyslu, ze tuto oblast tolik neznam, ale tohle misto bych videla rada, tak snad se tam jednou dostanu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maarcelko, západní Čechy stojí za probádání ;-)

      Vymazat
  9. Stáňo, je vidět, že si léto parádně užíváš. Krásný výlet.
    Pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krátkou dovolenou v Mariánkách jsme si fakt užili.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Z venku vypadá naprosto fantasticky, doufám, že se tam někdy podívám :)

    OdpovědětVymazat
  11. O ministeriálech slyším poprvé, to je zajímavá informace. Hrad je velmi pěkný, hezky opravený. Je vidět, že se o něj dobře starají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se o nich taky dozvěděla až z informačních materiálů na hradě. A hrad je fakt moc pěkný, líbilo se nám tam

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)