středa 16. prosince 2020

Frederick Forsyth - Liška

 Frederick Forsyth patří mezi známé autory špionážních románů, které se někdy označují i jako politické thillery (podle mne je na nich nejhrůzostrašnější pocit, že to v politice někdy fakt tak chodí). A špionážní romány jsou oblíbeným žánrem mého manžela, takže když vyšla v polovině roku Forsythova nová kniha, tak bylo jasné, že se objeví u nás doma. A já se do ní pustila teď nedávno...


Když  tým složený z  amerických počítačových es zjistí, že se někdo proboural do nejtajnější databáze Národní bezpečnostní agentury, nemůže věřit svým očím. Tato databáze měla být střežena neprůhlednými bezpečnostními kódy... Rozpoutá se  hon na hackera, kterému se pro jeho nepolapitelnost začne přezdívat Liška. Spolupracují na něm američtí a angličtí specialisté na lov kyberšpiónů a postupně vyloučí ruskou rozvědku, Severokorejce, íránskou tajnou službu... Nakonec objeví podobný hackerský útok na jednu banku, kdy hacker jakovy vešel, rozhlédl se a zase odešel, aniž využil to, že mohl odcizit libovolnou částku peněz. K obrovskému překvapení všech stopy tohoto hackera vedou do obyčejného domku na londýnském předmětí k osmnáctiletému autistickému Lukovi. Nad jeho hackerskými schopnostmi odborníci jen kroutí hlavou. A pak se britska  tajná  služba dohodne s americkou stranou, že umění mladého hackera využije ve prospěch obou států. A pod vedením bývalého britského agenta Westona a počítačového odborníka Hendrickse začíná operace, jejímž cílem je pronikání do databází nepřátelských mocností - což z jejich strany nezůstane bez odezvy. A ruské tajné služby rozpoutají "hon na Lišku".

Kniha hodně čerpá ze skutečných politických realit , takže vzbuzuje dojem, že se celý příběh skutečně mohl odehrát a budí dojem velmi dobré znalosti fungování tajných služeb. Je napsaný hodně popisnou formou - je v něm poměrně málo dialogů. Taky vlastně chybí hlavní hrdina, jehož osud by čtenář sledoval nebo prožíval. Nejvíc se mu asi blíží Adrian Weston, ale ten není příliš v akci, spíše v pozadí tahá za nitky... Což oboje jsou věci, které mohou těm, kdo očekávájí akční thriller, trochu vadit. Kniha je určena opravdu spíše milovníkům špionáže. Ale i já, která špionážní literaturu až tolik v oblibě nemá (nějaký titul z této oblasti přečtu občas právě díky manželovi) jsem ho přečetla bez problémů a nenudil mne.

 

Anotace
 Bývalého britského tajného agenta Adriana Westona vzbudí uprostřed noci telefonát ministerské předsedkyně. Její sdělení je šokující: do počítačových databází Pentagonu, americké Národní bezpečnostní agentury a CIA se dostal hacker. Zdánlivě neproniknutelné firewally překonal neznámý nepřítel nazvaný „Liška“. Ještě překvapivější je zjištění, že pachatelem je britský mladík Luke Jennings. Ten nic konkrétního nesleduje, nemá žádná tajemství, jen nesmírně brilantní mozek. Zdá se, že vydání do Spojených států ho nemine – dokud Weston nedostane jiný nápad: Jestliže Luke dokáže tohle udělat nám, co může udělat našim nepřátelům? Po poradě s americkým prezidentem a britskou premiérkou se Weston rozhodne využít „Lišku“ a jeho talent ve prospěch obou zemí. Tím ovšem chlapce vypouští na geopolitické minové pole. Adrian musí být stále o krok napřed před četnými neviditelnými nepřáteli, přičemž stále hledá způsob, jak tuto nejsilnější a nejméně předvídatelnou zbraň využít.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2020 (překlad L. Trávníček)


 



19 komentářů:

  1. Píšu si! :-)
    Klidný den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, doufám, že máš v oblibě špionážní romány a bude se ti to líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Anotace je fakt slibná. Mám ráda, když jsou knížky psané reálné, že se to mohlo nebo může stát. Když je to pak velké scifi, těžko si něco takového představit.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, autor zmiňuje konkrétní události, některé postavy lze ztotožnit s reálnými...

      Vymazat
  3. To nevypadá vůbec špatně!
    Děkuji za info a přeji hezký den, Stáňo!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Forsyth píše zajímavé knížky, i když tahle není zrovna úplně akční.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    anotace mě zaujala, knihu jsem koupila mamce k Vánocům, tam bych si ji pak mohla přečíst. Celkově jsem ještě Forsytha nečetla a říkala jsem si, že bych to měla napravit... Díky za tip!
    Měj se krásně:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Forsyth je zajímavý autor - tedy pokud máš ráda věci se špionážní tematikou. Zajímavá je taky sbírka povídek Žádné stopy (ta není špionážní)
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Možná by mě taky bavila. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla. Já jsem si teď půjčila na svátky několik knih z knihovny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já knihovnu nestihla, ale spoléhám na Ježíška, že něco ke čtení nadělí ...

      Vymazat
  6. Není to můj oblíbený žánr ; ale i tak díky za recenzi.
    Krásný adventní čas. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Tato knížka nevypadá špatně, špionážní knihy mi nevadí, ráda si je vychutnám i ve filmové podobě :) Od tohoto autora jsem kdysi četla Ikonu, taky pěkné počtení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, Ikonu jsem kdysi četla taky a líbila se mi.

      Vymazat
  8. Stáňo, Forsyth je můj oblíbený spisovatel. Pro ženu divná četba, že jo? Snad kromě té poslední knihy s názvem Liška, mám ve své knihovně všechny co vyšly u nás. Ježíšek ví, co mi má dát pod stromeček. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, my máme díky manželovi doma snad taky všechno, co od FF vyšlo :)
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáni, Forsytha čte můj muž a má snad všechno. Tuhle knihu jsem vůbec nepostřehla, musím se zeptat, jestli ji má, ale myslím, že ne. Díky za tip a měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Liška je novinka, vyšlo to někdy v létě myslím. Takže tu možná ještě muž nečetl.

      Vymazat
  10. Knížka vypadá zajímavě. Je fajn, že čerpá ze skutečných událostí.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)